Vodja murdelahingu kivil avati mälestustahvel

Copy
Foto: Anett Kruusmaa

Täna avati Vodjal Vabadussõja murdepunkti tähistaval kivil mälestustahvel. Kui seni oli Järvamaa üht olulisemat lahingupaika meenutamas vaid kaitselahingu kulgu tutvustav infotahvel, siis võidupühal sai märgilise tähtsusega kivi omale viimaks ka väärilise mälestusplaadi.

Tahvlil olev kiri „Siia maale ja mitte enam 6. jaanuar 1919“ viitab seigale, et  Vabadussõja ajal Punaarmee siit kaugemale ei pääsenud. Siin lõid eestlased kannad maha ja ütlesid "Siiamaale ja mitte enam!". Vodja mõisa väljal peatasid Vabadussõja murdelahingute ajal Järvamaa Kaitsepataljoni II rood (lpn. Rudolf Schmitd), Ratsapolgu (rittmeister Gustav Jonson) 2. eskadron (st. kpt. Konstantin Reitel) ja ratsapoolpatarei (ltn. Felix Roose) ning Peetri Kaitseliitlased (lpn. Heinrich Gustel) 6. jaanuaril 1919. a punaste pealetungi. Hoiti ära Paide vallutamine, Tallinn-Viljandi raudtee kui olulise sideliini läbilõikamine ning enamlaste edasitungimine.

Kuigi Järvamaal toimunud Vabadussõja murdelahingud jäid ajaliselt 1919. aasta jaanuari algusesse, on just võidupühast saanud  eestlaste kõigi aegade võitude ja võitluste mälestuspäev. Seetõttu oli 23. juuni murdelahingu mälestustahvli avamiseks igati sobilik, sest peame sellel päeval meeles vabadusvõitluse olulisust ning tunnustame neid, kes on oma elu sidunud Eesti riigi ja rahva kaitsmisega. Mälestustahvlilt eemaldasid katte Vodja kooli õpetaja Indrek Kuuse ja kaitseliitlane Urmas Kõonurm. Mõlemad mehed on panustanud rohkel aega selleks, et Vodja murdelahingu võitu tähistav mälestuspaik saaks väärilise ilme. Antud ettevõtmisega on ellu viidud idee, mis 1930. aastal käidi välja Järva maleva juhatuse poolt, kuid saatuse tahtel teostus alles nüüd - 90 aastat hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles