Tänasest hakati maha märkima ajaloolist Paide taliteed (1)

Copy
Vaade Mündi rabast, eemalt paistab Paide linn.
Vaade Mündi rabast, eemalt paistab Paide linn. Foto: Märt Lõhmus

Paide linna külje all, kesklinnast jalutuskäigu kaugusel, asub Mündi raba, mida ümbritsevad Paide linn, Mündi, Kriilevälja ja Valgma külad, kuid mis on seni olnud kodanikele raskesti ligipääsetav. Käimas on projekt taastada Mündi rabast mööduv Paide talitee, mis on 5 km pikkune Paidet ja Valgma küla ühendav ajalooline tee. 

Paide talitee on plaanitud algama Paide Vallitorni tagant, möödudes Paide tehisjärvest ning teele jääks ka väga mitmekesine maastik - põllud, puisniidud, erinevat tüüpi metsad, raba ning laukajärved. Tee lõpus lookleb lõheliste poolest rikas Esna jõgi, mille ületamisel jõutakse Valgma külla. Rajatav matkarada oleks u 6 km, et tagada ligipääs laukajärvedeni.

Talitee taastamine aitab saada Kesk-Eesti atraktiivsemaks külastusobjektiks nii sise- kui ka välisturistidele. Piirkonna mitmekesise looduse ning muinasaegse eluolu paremaks tutvustamiseks valmiks Paide ordulinnusest laudtee mööda rabamaastikku ajaloolisesse Valgma külla. Kahe keskuse vahele jäävale soosaarele on tulevikus plaanis rajada ka muinasküla. Plaanitav rada saab olema väga mitmekesise maastikuga, mis sobiks hästi ka õpperajaks ja sellest oleks kasu kõigile Paide linna õppeasutustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles