Vallimäel avati Paide kindluse kujunemislugu tutvustav näitus (1)

Silja Vilbu
Copy

Reedel kell 13 avati Paide vallimäel vabaõhunäitus, mis tutvustab Paide kindluse ja linna kujunemislugu. Väljapanek käsitleb kindluse ja linna arengujärke 13.–17. sajandil. Välinäitus tutvustab Eesti ühe võimsama kaitserajatise olemust ja selle lähedusse kerkinud linna mastaapsust.

Näitusel esitletavad rekonstruktsioonid valmisid ajaloolase Kalle Krooni uurimistöö tulemusel. Janeli Kelneri poolt joonestatud rekonstruktsioone aitavad mõtestada eesti- ja inglise keelsed selgitavad tekstid. Kell 13 oli kohaletulnutel võimalus osa saada ajaloolase Kalle Krooni Paide kindluse ja linna kujunemislugu käsitlevast loengust.

Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ütles, et kui seni on Vallitorni ja kindluse ajalugu jäänud tagaplaanile, siis nüüd saab see lünk tugevalt täidetud. Ta lisas, et varasemast ajast on kindluse kohta küll erinevaid makette, kuid need on tänapäevaste uurimistulemuste järgi natuke ebatäpsed. Uuel näitusel esitletud plaanid on aga viimaste uurimistööde ja praeguse hetke teadmiste tulem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles