Kinnisvaratehingute arvu järsk langus läks Paidest mööda

Järva Teataja
Copy
Veetornelamunaabrusse kerkib seitsme korrusega maja, on seegi Paide mõistes kõrgelamu.
Veetornelamunaabrusse kerkib seitsme korrusega maja, on seegi Paide mõistes kõrgelamu. Foto: Tiit Reinberg

Notariaalsete toimingute arv näitab toibumise märke, kinnisvaratehingute hulk kahanes möödunud juuniga võrreldes vaid protsendi. Ilmneb, et kui näiteks Tallinnas ja Raplas kahanes teises kvartalis kinnisvaratehingute arv märkimisväärselt, siis Paides oli kukkumine väiksem.

Kui aprillis ja mais kukkus notariaalsete toimingute arv vastavalt 40 ja 32 protsenti siis juuni langus oli koroonast tingitud eriolukorra järgselt väikseim. Kokku tehti 23 366 toimingut, mis on kümme protsenti vähem võrreldes mullusega. Sealjuures kinnisvaratehingute arv kahanes võrreldes möödunud aasta juuniga kõigest 1 protsendi võrra.

Kui 2019. juunis tõestasid Eesti notarid 5763 kinnisvaratehingut siis möödunud kuul 5698, mis on vaid veidi üle 1 protsendiline langus võrreldes aastatagusega. „Kinnisvaratehingute tõestamine moodustab olulise osa notariaalsetest toimingutest ning kaduvväike langus kinnisvaratoimingutes ongi peamine põhjus, miks  langus tehtud toimingute üldarvus jäi 10 protsendi piiresse,“ selgitas Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson lisades, et tõenäoliselt tehti juunis siiski ka paljud need kinnisvaratehingud, mis eelnevatel kuudel eriolukorra tõttu edasi lükati.

Võrreldes möödunud aasta esimese poolaastaga langes ametitoimingute üldarv u. 161 tuhandelt umbes 136 000ni ehk 16% ning sellest kinnisvaratehingute arv 9 protsenti 35 000lt 32 000ni.

Piirkondade lõikes tabas teises kvartalis suurim langus kinnisvaratehingute arvus Hiiumaad (-37%), Ida-Virumaad (-25%), Tallinna (-25%) ning Raplat  (-26%). Väiksem oli langus Paides (-7%) ning Põlvas (-1%) ning Võrus ja Viljandis kinnisvaratehingute arv koguni pisut kasvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles