Arvamusfestivalile tuuakse tohutu kogus üleliigseid riideid

Kuido Saarpuu
Copy
Paide uuskasutuskeskus.
Paide uuskasutuskeskus. Foto: Anne Põder

14.–15. augustil on Arvamusfestival 2020 tekstiilitöötubades võimalik mõlemal festivalipäeval panna igaühel käsi külge tekstiili väärtustavas taaskasutamises ja tekstiilijäätmete sorteerimises.

 

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ja Keskkonnaministeeriumi eestvedamisel algatatud tekstiilimaterjalide taaskasutuse projekti raames olete oodatud osalema kolmes töötoas.

Reet Aus: rõivaste ümberdisainimise töötuba

Rõivaste ümberdisainimise töötoas vaatame koos disainer Reet Ausiga, kuidas muuta olemasolev rõivaese jälle värskeks ja põnevaks. Kui sul on kapis seisma jäänud rõivaid – teksad või mõni muu kulunud lemmik – siis too see kaasa ja anna sellele uus hingamine. Kui oma rõivaeset kaasas pole, siis saad valida uue lemmiku Uuskasutuskeskuse tekstiilivalikust.

Anna Lutter: poekottide kaunistamise töötuba

Tuntud blogija ja käsitööõpetaja Anna Lutteri töötoas on võimalus anda rõivatööstuse tootmisjääkidele uus elu ja ilme. Kasutades pakutrüki tehnikat, kaunistame Anna Lutteri disaini järgi tootmisjääkidest valmistatud poekotte tema enda juhendamisel. Tule kujunda oma isiklik korduvkasutatav poekott!

Uuskasutuskeskuse töötuba: kasutatud tekstiilitoodete sorteerimine

Uuskasutuskeskustesse üle Eesti tuuakse igal kuul keskmiselt 70 tonni tekstiilitooteid, millest oleme festivalile kohale toonud 1/70 ehk 1 tonni. Kutsume festivali külastajaid meie telki kohaletoodud rõivaid Uuskasutuskeskuse spetsialistide juhendamisel uuele ringile saatmiseks sorteerima. Tule ja anna oma panus rohelisema tuleviku nimel!

Töötubadesse eraldi registreerima ei pea, tule ja astu päeva jooksul ligi.

Viimase 20 aastaga on kiirmood suurendanud tekstiiltoodete tarbimist lausa 400%, mistõttu on kasutatud rõivaste ja tekstiilijäätmete jätkusuutlik käitlemine muutunud üha suuremaks väljakutseks. Eestlased ostavad aastas 15 000 tonni uusi rõivaid ja kodutekstiile – kõigist neist ostetud tekstiilidest jäävad aga keskmiselt 40% kappidesse seisma ning ligi 68% ostetud riidekraamist lõpetab viimaks olmejäätmetena prügimäel. Hinnanguliselt oleks sellest aga võimalik kuni 95% taaskasutada. Sestap pakuvad Arvamusfestivali tekstiilitöötoad ideid ja oskusi tekstiilijäätmete ringlusse suunamiseks.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles