Paide MEKi töötaja surmaga lõppenud tööõnnetuse menetlemine jõudis kohtus lõppfaasi

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Viljakuivati Avispeal, kus traagiline tööõnnetus juhtus.
Viljakuivati Avispeal, kus traagiline tööõnnetus juhtus. Foto: Kaspar Pokk

Viru maakohtu Rakvere kohtumajas jõudis lõppfaasi 2017. aasta augustis Avispeal inimese surmaga lõppenud tööõnnetuse menetlemine. Viljaveo käigus jäi 16-aastase noormehe juhitud teleskoop-frontaallaaduri alla aktsiaseltsi Paide MEK töötaja, 60-aastane mees, kes suri.

Viru ringkonnaprokuratuur süüdistab osaühingut Triigi Farmer ja äriühingu juhatuse liiget Ott Läänemetsa selles, et 2017. aasta augusti lõpus andis Ott Läänemets vajaliku väljaõppeta alaealisele töötajale tööülesandeks teisaldada vili teleskoop-frontaallaaduriga viljakuivati hoidlast umbes 40 meetri kaugusele platsile. Seejuures ei olnud alaealisel töötajal mootorsõiduki juhtimisõigust ega eraldi väljaõpet masina kasutamiseks. Samuti ei olnud teda võimalikest riskidest ega ohtudest teavitatud, mis tegi võimalikuks olukorra, et alaealine noormees ei pannud tähele laaduri ees liikunud AS-i Paide MEK töötajat ning sõitis talle otsa. Prokuratuuri hinnangul eiras Ott Läänemets töötervishoiu- ja tööohutusnõudeid, mistõttu põhjustati ettevaatamatusest inimese surm.

AS Paide MEK ja selle objektijuht Konstantin Leppik ei selgitanud süüdistuse järgi välja kõiki riske, millega pidanuks nende töötajaid arvestama, kui asusid äsja valminud teraviljakuivati hoidla ehituslikke puudusi kõrvaldama. Selle tagajärjel sai tekkida olukord, kus alaealine noormees, kes teisaldas teleskoop-frontaallaaduriga teraviljakuivati hoidlast vilja õue, ei pannud tähele laaduri ees liikunud AS-i Paide MEK töötajat ja sõitis talle otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles