Turvavöö kinnitamine võib päästa veel rohkem elusid kui kätepesu

Silja Vilbu
Copy
Turvavöö kinnitamine on muutunud elementaarseks, ent ikka leidub inimesi, kellel see kipub ununema.
Turvavöö kinnitamine on muutunud elementaarseks, ent ikka leidub inimesi, kellel see kipub ununema. Foto: Elmo Riig

Juba 2011. aasta suvest alates sedastab liiklusseadus, et sõidukis, millel on turvavööd, peab sõitja olema sõidu ajal turvavööga nõuetekohaselt kinnitatud. Sellele vaatamata on pilt tavalises liinibussis enamasti nukker: enamik reisijaid ei vaevu võtma seda paari sekundit, et bussiistmel turvavöö kinnitada.

Kuigi politsei turvavööde kasutamist aeg-ajalt kontrollib, jääb lõpuks ikkagi reisija enda otsustada ja vastutada, kas kinnitada bussisõidu ajal turvavöö või mitte. Iganädalase maakonnaliini bussiga sõitjana torkab silma, et suurem osa reisijaid turvavöö kasutamisest suurt ei hooli, olgu tegu koolilaste, tööealiste või pensionäridega. Seda kinnitab ka statistika. Maanteeameti tellitud ja maikuus Turu-uuringute AS-i läbi viidud uuringu tulemused paljastavad, et turvavööga varustatud bussides kinnitab turvavöö enamasti vaid 48% bussiga liiklejatest.

Uuringus osalenud inimesed, keda oli kokku 1004, tõid ise levinumaks bussis turvavöö mitte kinnitamise põhjuseks välja harjumuse puudumise, unustamise, mainiti ka lühikest vahemaad ja ebamugavust. Imelik, kuidas nii pikki aastaid kehtinud reeglit, mis kaitseb inimese enda elu ja tervist, ei taheta ikka veel omaks võtta. Justkui oleks bussis turvavöö kinnitamine kuidagi märksa vaevarikkam ja raskemini meeles peetav tegevus kui selle sama liigutuse tegemine autos, kus seda teevad uuringutulemustele tuginedes peaaegu kõik inimesed (esiistmel 98–99% ja tagaistmel 87% sõitjatest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles