Kinnitatud turvavöö võib päästa rohkem elusid kui kätepesu

Silja Vilbu
Copy
Turvavöö kinnitamine on muutunud elementaarseks, ent ikka leidub inimesi, kellel see kipub ununema.
Turvavöö kinnitamine on muutunud elementaarseks, ent ikka leidub inimesi, kellel see kipub ununema. Foto: Elmo Riig

Juba 2011. aasta suvest alates on liiklusseaduses kirjas, et sõidukis, milles on turvavööd, peab sõitja olema sõidu ajal turvavööga nõuetekohaselt kinnitatud. Sellele vaatamata on pilt tavalises liinibussis enamasti nukker: enamik sõitjaid ei vaevu võtma seda paari sekundit, et istmel turvavöö kinnitada.

Kuigi politseinikud turvavööde kasutust aeg-ajalt kontrollivad, jääb lõpuks ikkagi inimese otsustada ja vastutada, kas kinnitada bussisõidu ajal turvavöö või mitte. Iga nädal maakonnaliini bussiga sõitjana torkab mulle silma, et suurem osa inimesi turvavööst suurt ei hooli, olgu nad koolilapsed, tööealised või pensionärid. Seda kinnitab ka statistika. Maanteeameti tellitud ja mais Turu-uuringute ASi tehtud uuringu tulemused paljastavad, et turvavööga varustatud bussides kinnitab selle üksnes 48 protsenti sõitjatest. Uuringus osalenud inimesed, keda oli 1004, nimetasid turvavöö kinnitamata jätmise põhjuseks harjumuse puudumist, unustamist, ka lühikest vahemaad ja ebamugavust.

Imelik, kuidas aastaid kehtinud reeglit, mis kaitseb inimese elu ja tervist, ei taheta ikka veel omaks võtta? Justkui oleks bussis turvavöö kinnitamine kuidagi vaevarikkam ja raskemini meeles peetav tegevus kui sellesama liigutuse tegemine autos, kus seda teevad uuringu tulemustele tuginedes peaaegu kõik inimesed (esiistmel 98–99 ja tagaistmel 87 protsenti sõitjatest).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles