Paide linnapea Priit Värgi kõne linna sünnipäevaaktusel

Tiit Reinberg
Copy
Paide linna sünnipäev
Paide linna sünnipäev Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna tähistame siin Paide Püha Risti Kirikus kontsertaktusega Paide linna 729. sünnipäeva. Nii pika eluea kohta võib küll öelda, et meie linn on näinud kõike ja mitte midagi uut ei tohiks päikese all enam olla. Sajandite jooksul on valitsenud meil erinevad võõrvõimud, erinevate meetoditega. Elanike arv on mõnekümnest inimest kümne tuhandeni ja rohkemanigi ulatunud. Territoorium on kahanenud ja kasvanud ruutkilomeetrist mitmesaja ruutkilomeetri suuruseks. Linna on räsinud haigused, hävitatud ja taas ülesehitatud.

Meie ajalugu on väärikas ja värvikas. Kui me mõtleme ennast korraks tulevikku mil tähistatakse Paide linna 1000ndat sünnipäeva, siis mida ja kas üldse mäletatakse ja meenutatakse äsja möödunud 728. aastat? Koroonaviirusest tingitud eriolukord? Aga kõrvutage seda senise Paide ajaloo tuntumate sündmustega – Jüriöö ülestõus, Liivimaa sõda ja Ivan Julma kättemaks, Rootsi-Poola sõda, Põhjasõda, aga ka positiivse poole pealt on Paide olnud Järva kreisi keskus, esimene Järva laulupidu Paides, iseseisvusmanifesti väljakuulutamine ja võidukad Vabadussõja murdelahingud Vodja all.

Sellise, sajandite jooksul toimunud suursündmuste loetelu kõrval tundub viirushaigus, uue koolihoone avamine, perearstikeskuse ehitamine või teede ja tänavate lappimine just kui tuhk ja tolm ajalooriiulitel. Aga adekvaatsemaks võrdluseks saame me võtta luubi ja vaadata lähemalt mõnda meie jaoks mäletatavat aastat, näiteks 2003ndat. Toonane linnapea Tõnis Kõiv sõnas oma aastalõpu kõnes, et „augustis saime varga kätte, kes oli kahjuks juba mitmel aastal vaikselt linnakassast raha kõrvale pannud. Aga vahele jäi, nii nagu nad kõik varem või hiljem jäävad.“ Samuti tõi ta esile, et 2003. aasta suvi oli linnas mänguväljakute suvi – värviti ära viis vana ja lisaks rajati koos ettevõtjatega viis uut mänguväljakut. Koostati ka Raekoja värskendamise projekt. See kõlab meie kõrva jaoks palju tuttavamalt ja argisemalt kui sajandite tagused tapatalgud Vallimäe külje all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles