Maa-amet müüs Kiidakaevu karstijärve

Urmas Glase
Copy

Eelmisel nädalal müüs maaamet kahel elektroonilisel oksjonil Järvamaal neli kinnistut, ühe pakkumine huviliste puudumisel nurjus. Maa-amet teenis kinnistute müügiga riigile tulu 80 968 eurot.

Huvitavaim müüdud kinnistutest on Järva vallas, Ammuta küla, Laari 21,79hektariline kinnistu, millele jäävad jäävad pärandkultuuriobjektid: Kiidakaevu karstijärv, Nõmme talukoht ja Ammuta-Esna (Küti) mõisa piir. Kinnistul on III kaitsekategooria liigi leiukoht ning mitmed kaitsealused kultusekivid ning see seab maa kasutamisele olulised piiranguid. Omavalitsuse üldplaneeringu järgi asub kinnisasi osaliselt puhke-ja virgestusmaa juhtfunktsiooniga alal ning osaliselt väärtusliku niidu alal. Kinnistu ostis üks pakkuja 41 823 euro eest.

Järvamaa rahvapärimuste raamatus "Arad veed ja salateed"on Kiidakaevut mainitud korduvalt. 1939. aastal kogutud rahvapärimustest selgub, et kui veekogusse upub neli inimest, siis kuivavat järv ära. Pärimuse ülestähendamise ajal teati kahte uppunut. Pärimus ütleb ka, et järve ääres olnud kirjade ja jalajälgedega suur kivi. Selle kivi lähedal rohus olnud paekivist rist, mille alla pidi olema vana sõja ajal keegi maetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles