Järvamaa valiti maailma kestlike reisisihtkohtade TOP100 nimekirja

Kuido Saarpuu
Copy
Paide keskväljaku ruumieksperiment
Paide keskväljaku ruumieksperiment Foto: Maris Tomba

Täna avalikustas rahvusvaheline säästvat turismi arendav organisatsioon Green Destinations (Rohelised Sihtkohad) paigad üle maailma, mis valiti kestlike sihtkohtade TOP100 nimekirja. Eestist pääsesid sinna kõik taotluse esitanud sihtkohad: Hiiumaa, Saaremaa, Lahemaa, Järvamaa, Tartu, Pärnu ja Rakvere.

„Oleme harjunud mitmesuguseid öko- ja kestliku turismi märgiseid nägema ettevõttepõhisena, kuid EASi turismiarenduskeskus pakub sellest aastast Green Destinationsi rahvusvahelise programmi ametliku partnerina arendus- ja turundusvõimalusi laiemalt – tervetele sihtkohtadele,“ ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik. „Sihtkohapõhine lähenemine võimaldab kestlikku turismi arendada sihtkohas tervikuna ja võtta ette asju, mis ongi võimalikud eelkõige koostöös,“ lisas ta.

Lepiku sõnul on Eestil oluline jõuda maailma turismi kaardile rohelise sihtkohana ja kasutada selleks ära kõiki rahvusvahelisi arendus- ja turundusvõimalusi. „Uuringud näitavad, et massiturism on üha negatiivsema maiguga nii sihtkohtadele kui ka külastajatele: massiturismi mainega ei soovi ükski paik olla ning sinna ei soovita ka reisida – iseäranis pärast kriisi, kus reisimine ja selle mõjud on paljude reisihuviliste väärtushinnangutes ümber mõtestatud,“ selgitas Lepik.

TOP100 hulka valimiseks pidid sihtkohad esitama konkursile edulood, mis oleksid rahvusvaheliselt eeskujuks ning kirjeldama olukorda 30 valdkonnas, mis puudutavad kestlikku arengut.

Järvamaa projekt oli Paide keskväljaku ümberkujundamine liiklussõlmest ja parklast inimkeskseks koosolemise paigaks.

Järvamaa projekt oli Paide keskväljaku ümberkujundamine liiklussõlmest ja parklast inimkeskseks koosolemise paigaks. Vabatahtlike algatusel käivitati 2017. aastal linnaruumi ümberkujundamise eksperiment, mille käigus suunati liikulus keskväljakust mööda, arhitektide kaasabil kujundati võrkpalliplats ja istumiskohad ning keskväljakul hakati korraldama kultuuriüritusi.

Valik TOP100 nimekirja on siiski alles esimene etapp. Kevadeni analüüsivad nimekirja pääsenud sihtkohad ülejäänud 70 kriteeriumit, et pälvida mais 2021 Green Destination Award tunnustus. Mais valitakse ka Good Practice Story võitjad.

Eesti sihtkohtade osalemist programmis Green Destinations rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

TOP100 nimekiri jätkusuutlikest sihtkohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles