Taastame Vabadussõjas langenute mälestussamba

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu aseesimees (Isamaa)
Copy
Viljandimaal Vabadussõjas langenute mälestussammas.
Viljandimaal Vabadussõjas langenute mälestussammas. Foto: Jaan Riet, Viljandi Muuseumi Kogu

Vabadussõja mälestuse jäädvustamine on meie ühine vastutus Eesti rahva ees. Meenutagem, et Vabadussõjas kaotas elu üle 6500 Eesti kodaniku. Pärast sõda kerkisid peaaegu kõikidesse kihelkondadesse omakandi hukkunud poegade mälestuseks monumendid. Ent nõukogude okupatsiooni ajal enamik võidusambaid ja mälestusmärke hävitati. Viimati taastati ausammas Kehras ja Värskas, taastamisel on Viljandimaa oma. Järvamaa on selles suhtes Viljandimaale eeskujuks, sest kõik Vabadussõja mälestusmärgid on taastatud.

Kuidas on seotud praegune Järvamaa Viljandimaa mälestussambaga? Meenutan, et ajaloolise Viljandimaa Pilistvere kihelkonda kuulusid Kabala vald (praegu Türi vald) ja Imavere vald (praegu Järva vald). Kabala vallast langes Vabadussõjas 27 ja Imavere vallast 23 meest, seega on taastatav monument mälestusmärgiks ka 50 langenule, kes olid pärit praeguselt Järvamaalt.

Viljandimaa mälestussamba looja oli silmapaistev kujur professor Amandus Adamson. Samba avas suure rahvahulga ees 19. septembril 1926 riigivanem Jaan Teemant. Monumendi, mis oli Eestimaa uhkus, purustasid nõukogude okupatsioonivõimu käsilased vahetult pärast esimest massküüditamist 1941. aasta suvel. Alles jäänud osa korrastati, kuid hävitati lõplikult võõrvõimu korraldusel 1949. aasta kevadel. Monumendi asukohta ehitati 1980. aastal kompartei maja, mis tänavu lammutati.

Samba taastamine pole mitte lihtsalt vaade minevikku, vaid teejuhis tulevastele põlvkonda­dele. See on sõnum võimali­kele okupantidele, et meie sümboleid lõhkuda ja mälu hävitada ei õnnestu, me taastame need alati.

Ajaloolise Viljandimaa Pilistvere kihelkonda kuulusid Kabala vald (praegu Türi vald) ja Imavere vald (praegu Järva vald). Kabala vallast langes Vabadussõjas 27 ja Imavere vallast 23 meest, seega on taastatav monument mälestusmärgiks ka 50 langenule, kes olid pärit praeguselt Järvamaalt.

Kutsun kõiki järvalasi ning Järvamaa ettevõtjaid ja organisatsioone osalema mälestussamba taastamises, et taaspüstitada ühisel jõul meie vabaduse eest elu andnud poegadele pühendatud monument. Taastame Viljandimaa Vabadussõjas langenute mälestussamba Eesti auks ja tuleviku pandiks!

Samba taasrajamise annetusteks on avatud Viljandi linnavalitsuse konto SEB pangas EE021010302005455005, selgitusse kirjutada «Viljandimaa Vabadussõja mälestussammas». Viitenumbrit ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles