Akordionivirtuoos avas pilli olemuse hoopis teisest küljest

Anne Põder
Copy

Eile õhtul Paide muusika- ja tetarimajas täissaalile esinenud soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen lükkas ümber eestlaste kõik senised kujutluspildid akordionist kui muusiakriistast. Pill, mida enamasti kujutatakse ette vanemaelaiste simmaniõhtul, kõlas tema käes moodsalt ja jõuliselt tuues kuulajateni erilisi heliefekte ning nüüdisaegset muusikat omanäolises võtmes.

Pohjonen ongi akordionist, kes on lavasid vallutanud ligi 40 aastat. Ta on tuntud ennekõike oma avangardilise ja eksperimentaalse loomingu poolest, mida ta esitab eritellimusel valmistatud elektrilisel ja kohandatud pillil.

Pohjonen on maailmas tuntust kogunud oma omapärase helikeele ja lavalise sõuga. Tema eriline instrument, ürgne hääl, heliefektid, sämplid ja valgusshow aitavad kuulajal kogeda midagi äärmiselt köitvat ja unikaalset.

Tema esinemistes on dünaamiliselt põimitud akordionimuusika, elektroonika ning heli- ja valgusefektid. Pohjonen ületab piire rokk-, folk- ja klassikalise muusika žanrite vahel, luues uue ja erakordse helimaailma.

Ta on avaldanud üheksa albumit ja käinud paljudel kontsertreisidel Euroopas, samuti esinenud Jaapanis ja Põhja-Ameerikas.

Ta salvestab muusikat ja annab kontserte nii sooloartistina kui kaasartistina koos teiste tuntud muusikutega. Järvamaal ja Kesk-Eestis esines ta eile esmakordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles