Ööpäevaga lisandus 37 positiivset testi

Kuido Saarpuu
Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 267 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 37 testi tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale , kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 15 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 10 ja  Jõgevamaale üheksa. Pärnumaale ja Võrumaale lisandus üks nakatunu. Ühel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 38,45.

Ida-Virumaa uutest juhtumitest neljal juhul saadi nakkus pereliikmete kaudu, kolmel juhul töökohas, ühel juhul hooldekodus ning ühel juhul nakatuti koolis. Ühel nakatumise asjaolud on selgitamisel. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas seitse aktiivset kollet: Kohtla-Järve kooli koldega on seotud 11 ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa inimest. Jõhvi kooli koldega on seotud üheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 19 haigestunut. Sillamäe kooli koldega on seotud 34 ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 Kohtla-Järve ja Sillamäe haigusjuhtu. Narva töökoldes on seitse inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on 983 inimest, kellest on haigestunud 188.

Tallinna lisandus 13 uut nakatunut. Harjumaa uute juhtumite puhul on kolmel juhul tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega, ülejäänud nakatumiste asjaolud on selgitamisel. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada nelja kollet, esimese töökoha koldega on seotud 39, teise töökoha koldega kaheksa ning kolmandas töökoha koldes on seitse haigestunut. Täna hommikuga lisandus uus perekonna kolle viie inimesega. Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on 1 245 inimest, kellest 225 on haigestunud.

Jõgevamaale lisandunud 9 juhtumi puhul on tegemist nakatumisega töökohal. Võrumaa juhtumi nakatumise asjaolud on täpsustamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 565 inimest, kellest 59 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on kaks kollet – töökoha kolle Võrus 24 inimesega ja Jõgevamaa töökoha kolle 18 inimesega.

Rahvastikuregistri järgi Pärnumaale tulnud uus nakatunu elab tegelikult Harjumaal ning juhtum on üle antu põhja regionaalosakonnale. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on 47 inimest, kellest 17 on haigestunud. Regionaalosakonna jälgimisel on üks perekondlik kolle Saaremaal (kuus nakatunut).

Tänasest avatakse Ida-Virumaal uus, kolmas testimispunkt. Sillamäel, Kesk 28 (ujula juures) saavad anda saatekirjaga inimesed eelnevalt aja broneerides koroonaviiruse ninaneelu proovi. Peale saatekirja saamist saab endale ka ise aja panna koroonatestimine.ee „Patsiendile“ alt. Kokku on Eestis Medicumi ja SYNLABi eestvedamisel 18 testimispunkti. Koroonatestimine.ee leheküljel saab ka kõikidesse teistesse testimispunktidesse saatekirja olemasolul samuti aegu broneerida ning infot testimise, tulemuste jm seotu kohta eesti ja vene keeles.

Haiglaravi vajab 35 inimest

16. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 35 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kaks inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kolm. Uusi COVID-19 surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund, kokku on Eestis surnud 68 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 507 COVID-19 haigusjuhtumit 493 inimesega.

16. oktoobri seisuga on tervenenud 3 137 inimest. Neist 2 362 inimese (75,3%) haigusjuhtum on lõpetatud, 775 inimese puhul (24,7%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 240 000 esmase testi, nendest 4 017 ehk 1,67 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Eesti inimesed on olnud tublid, seni kehtestatud piirangud on toiminud

Oleme olnud tublid, kuid ärme kaota valvsust. Kehtestatud piirangud on seni toiminud ja viiruse levik on stabiilne. Lähinädalad näitavad, kas uute nakatunute arv püsib samal tasemel, hakkab langema või tõuseb taas. Ühise pingutusega saame tõkestada viiruse levikut ja jätkata oma tavapärase eluga.

Koolivaheaeg võib saada viiruse leviku kriitiliseks murdepunktiks. Hoolivalt käitudes saame kõik nakatumist vältida. Tasub puhata Eestis ja välisreisid edasi lükata koroonaviiruse kõrge leviku tõttu teistes riikides. Arvesta, et reisisihtkohtades võivad kehtida erinevad piirangud ning arstiabi ei pruugi olla alati hästi kättesaadav. 

Valitsus pikendas üleriigilist alkoholimüügi piirangut. Alkohoolse joogi jaemüügi õigused on peatatud ajavahemikus kella 00.00st kuni 10.00ni alates 25. oktoobrist kuni 24. novembrini 2020. aastal. Piirangu jätkamise vajalikkust hinnatakse uuesti mitte hiljem kui 10 päeva enne selle kehtivuse lõppu.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 157 428 korda ja haigeks märkinuid on 98.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles