Marius Von Mayenburgi «Perplex». Alasti tõde otsides

Alice Lokk
, reporter
Copy
"Perplex" on tempokas lugu, stseenid vahelduvad ülimalt kiirelt. Pildil kultuuriakadeemia tudengid Rainer Elhi, Maria Paiste, Miika Pihlak ja Elise Pottmann.
"Perplex" on tempokas lugu, stseenid vahelduvad ülimalt kiirelt. Pildil kultuuriakadeemia tudengid Rainer Elhi, Maria Paiste, Miika Pihlak ja Elise Pottmann. Foto: Getter Marii Kalvik

Möödunud kolmapäeval esietendus kultuuriakadeemia mustas saalis näitlejatudengite 13. lennu teine diplomilavastus «Perplex», mille lavastas Tõnis Veelmaa. Marius­ Von Mayenburgi omanäoline näidend annab neljale tudengile palju erinevaid mänguviise.

 

«Perplex» ei jutusta üht lineaarset lugu, vaid koosneb mitmest väiksest. Etendus algab sellega, kui puhkuselt koju naasnud paar (Elise Pottmann ja Miika Pihlak) avastab, et korteris, mille eest sõbrad pidid hoolitsema, on kõik teistmoodi. Elektrit pole, diivani all on prügi, basiilik on kadunud. Kõik on valesti ja tundub, et seal korteris ei elagi nemad, vaid hoopis nende sõbrad (Rainer Elhi ja Maria Paiste).

See ootamatu lugu juhatab hästi sisse kõik ees ootava. Metafooridest tulvil tekst balansseerib tegelikkuse ja kujuteldava piiril ning paljudes lugudes on need kaks mõistet lootusetult sassi aetud. Mayenburg räägib eksistentsialismist, identiteedist ja iseenda otsimisest. Õigupoolest kirjeldab iga lugu vähem või rohkem mingisugust otsingut ja segadust, mis sellega kaasneb. Ka näidendi pealkiri, «Perplex» tähendab saksa keelest tõlgituna hämmeldust, segadust ja kimbatusse viimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles