Toitumisterapeut: meie menüüs on liiga palju liha ja liiga vähe kala

Alice Lokk
, reporter
Copy
Kala peaks sööma kolm korda nädalas. Kõige parem on seda küpsetada ahjus või aurutada.
Kala peaks sööma kolm korda nädalas. Kõige parem on seda küpsetada ahjus või aurutada. Foto: Shutterstock

Kiire elutempo juures kipub ununema, kui tähtis on süüa mitmekesist ja täisväärtuslikku toitu ning juua küllaldaselt vett.

Üle kümne aasta inimesi nõustanud toitumisterapeut Triin Muiste tuletas meelde, et igapäevamenüüsse peaksid kuuluma kõik põhitoitaineid – valgud, rasvad ja süsivesikud. Kõige rohkem, 50-60 protsenti, peaks menüüs olema süsivesikuid, sest need on organismi põhienergiaallikas. Rasvu peaks seal olema 25–35 ja valke 10–20 protsenti.

«Hästi paljud kardavad süsivesikuid ja kipuvad neid menüüst välja jätma, eriti kui tahavad kaalu langetada. Tegelikult ei tohiks seda teha, sest aju peamine kütus on just glükoos, mida saame süsivesikutest. Loomulikult peame sealjuures vaatama, milliseid süsivesikuid tarbime,» selgitas Muiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles