Jäätmekorraldus vajab paindlikkust

Tiit Reinberg
Copy
Rait Pihelgas
Rait Pihelgas Foto: Dmitri Kotjuh

Viimasel ajal on omavalitsused saanud kriitikat jäätmehoolduse korralduse eest. Tõuke on selleks andnud keskkonnaameti korraldatud uuring. Nimelt avaldas amet nimekirja omavalitsustest, kus jäätmevedu on korraldatud hästi. Lisaks olid loetletud ka mitte nii hästi korraldatud jäätmemajandusega omavalitsused.

Olukord vajab täpsustamist, sest keskkonnaamet hindas omavalitsusi osalise informatsiooni põhjal. Ennetavalt soovin öelda, et riik peaks olema võimekam, mitte tegema kaheldava väärtusega analüüse. Omavalitsustele tehti pealiskaudsusega asjatult liiga. Haldusreformi tõttu on omavalitsused seotud varem sõlmitud lepingute ja hangetega. Peale selle ei arvestatud jäätmevaldkonna korraldust: omavalitsustel on juba jäätmejaamad ja kogumispunktid, kuhu saab liigiti kogutud jäätmeid viia.

Hetkeolukord toob esile suure kitsaskoha. Jäätmevedu korraldatakse riigihanke kaudu – täpsemalt läbi kontsessiooni, mis on paindumatu. Hanke tingimusi ei saa hankeperioodi jooksul muuta. Seega peab hanke korraldus olema plaanitud pika perspektiiviga ja sealjuures tuleb arvestada võimalike muutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles