Päästeameti inspektorid võtsid Järvamaa kaubanduskeskused luubi alla

Kuido Saarpuu
Copy
Kaubanduskeskus Järvamaal. Pilt on illustratiivne.
Kaubanduskeskus Järvamaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Novembri lõpus ja detsembri alguses kontrollis Päästeamet 308 kauplust üle kogu Eesti. Kontrollreidist selgus, et ligi pooltel kauplustel oli probleeme tuleohutusnõuete täitmisega.

Tuleohutusnõuetele vastas 54% kontrollitud kauplustest, 46% kontrollitud poodidest esines tuleohutuse osas puuduseid. „Peamised puudused olid seotud evakuatsiooniteede ja -pääsudega. Tihtipeale ei olnud evakuatsiooniteedel olevad uksed võtmeta avatavad või oli evakuatsioonitee takistatud. Samuti oli probleeme kontrollimata ja hooldamata tulekustutite ja tuleohutuspaigaldistega ning lahti jäetud tuletõkkeustega,“ selgitas Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juht Tagne Tähe ja lisas, et tuvastatud puudused on paraku sarnased iga-aastastele vajakajäämistele. 2018. aastal vastas tuleohutusnõuetele 53% reidi käigus kontrollitud kauplustest ning ka siis oli puudusi kõige enam evakuatsiooninõuete osas.

KONTROLLREIDID JÄRVAMAAL

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits ütles, et Järvamaal kontrolliti kokku kuute kaubandusasutust. „Neist neljal esines suuremaid või väiksemaid nõuete rikkumisi,“ täpsustas ta. „Kokku alustati neli haldusmenetlust - tulekahjusignalisatsiooni, evakuatsioonivalgustuse, suitsu- ja soojuse eemaldamise seadmestiku ning ventilatsioonisüsteemi puuduste kohta. Väärteomenetlusi Järvamaal ei algatatud.“

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Indrek Laanepõllu sõnul oli üldpilt maakonna siiski hea. „Alati saab loomulikult paremini. Üle poole Lääne regioonis kontrollitud kaubanduspindadest olid korras, kuid esines ka rikkumisi, mille puhul tuli läbi viia väärteomenetlus,“ ütles Laanepõld.

Seda rakendati ennekõike evakuatsiooni takistamise puhul. “Selliste rikkumiste korral kehtib Päästeametil nulltolerants - hoonest peab igal ajahetkel saama ohutult väljuda. Kui on täidetud kaks põhiasja ehk ohust õigeaegne teavitus ja ohu korral hoonest kiire väljumine, siis on traagiliste tagajärgede võimalus viidud minimaalseks.“

Indrek Laanepõld julgustas inimesi ka ise ohutusnõuete rikkumisi märkama. „ Juhtige personali tähelepanu puudustele, sest ohutust loome enda ümber meie kõik. Ja kui kaubanduskeskus hoolib oma klientidest, siis on ohutusnõuded ka alati täidetud“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles