Päästeamet soovib rahulikku ja ohutut pühadeaega

Kuido Saarpuu
Copy
Kaminatule valgel. Foto on illustreeriv.
Kaminatule valgel. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Selleks, et jõulud mööduksid rõõmsalt, tasub veenduda, et kodu on ohutu. Ohutus algab väikestest asjadest, mille eest saab hoolitseda pea igaüks.

 

„Tänavu on päästjad saanud rohkesti väljakutseid päästesündmustele, mille põhjus on olnud toidukõrbemine, oma aja ära elanud küttekolle, lahtise tule kasutamine või valed kütmisviisid. Siin saavad inimesed enda ja teiste ohutuse jaoks palju ära teha, kui järgivad kõige lihtsamaid ohutusreegleid – kui teed sööki, jää kööki, kui põletad küünlaid, siis hoolitse selle eest, et küünal oleks eemal kergesti süttivatest materjalidest ning kui kasutad avatud koldega kütteseadet, siis ära jäta seda järelevalveta. Teadlikult ja ohutult käitudes saab ära hoida nii mõnegi õnnetuse,“ ütles Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.

Neile, kel kingikott veel komplekteerimisel, on Tagne Tähel praktiline soovitus: „Päästeamet tuletab meelde, et suitsuanduri eluiga on olenevalt tootjast ja hinnast 3-10 aastat ning seejärel tema töövõime väheneb või kaob. Uus suitsuandur on seetõttu kindlasti väärt kingitus. Heade asjade nimekirja kuulub kahtlemata ka vingugaasiandur, mis muutub puuküttel ahju, pliidi või kaminaga hoonetes peagi kohustuslikuks.“

Kuna uus koroonaviirus levib Eestis laialdaselt, tuleb meeles pidada ka seda, et viiruse leviku pidurdamisele saab panuse anda igaüks – selleks tuleb vältida lähikontakte ning kanda avalikes siseruumides maski. Tänavu tasub pühad veeta kodus ja kitsas pereringis.

Tänavu on päästjad saanud rohkesti väljakutseid päästesündmustele, mille põhjus on olnud toidukõrbemine, oma aja ära elanud küttekolle, lahtise tule kasutamine või valed kütmisviisid.

Igaüks saab muuta jõulud turvaliseks, kui järgib ohutusnõuandeid:

·         Kontrollige, et teie eluruumides olev suitsuandur ja vingugaasiandur oleksid puhtad ja töökorras. Seda aitab kindlaks teha testnupu vajutamisel tekkiv helisignaal.

·         Road valmivad pliidil või ahjus küll ise, aga kõrbemise vältimiseks tuleb toidul silma peal hoida.

·         Kuuse kaunistamisel kasutage päris küünalde asemel elektriküünlaid ja veenduge, et need oleksid terved. Ärge ööseks küünlaid põlema jätke.

·         Põlevaid küünlaid ei tohi mitte kunagi panna kergesti tuld võtvate materjalide lähedusse ega jätta järelevalveta. Viimane kustutab tule!

·         Avatud koldega kütteseadet ei tohi jätta järelevalveta, sest koldesuust lennanud sädemest võib süttida põrand või vaip.

·         Kasutage ilutulestikku selleks ettenähtud ja ohutus kohas. Kasutusjuhendi leiate toote pakendilt.

·         Vooluvõrku ei tohi elektriseadmetega üle koormata, sest kuumenenud juhtmed võivad lühisesse sattudes süüdata ümbruse. Kasutada tohib ainult korras elektriseadmeid.

·         Veetke pühad kodus ja kitsas pereringis, et aidata kaasa koroonaviiruse leviku pidurdamisele.

Päästeamet soovib kõigile rahulikku ja ohutut pühadeaega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles