Maailmas palju kõneainet pakkunud näitus jõuab Paidesse

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Paide Muusika- ja Teatrimaja

Tänasest on Paide muusika- ja teatrimajas üleval maailmas palju kõneainet pakkunud fotonäitus “Kui ma ükskord suureks saan”, mis räägib lugusid laste unistustest, vaprusest, loovusest, haavatavusest ja hariduse tähtsusest kriisikolletes.

Näitusel kujutatud lapsed on enamjaolt vanuses 6–18 ning näitavad käepäraste kostüümide ja rekvisiitide abil, kelleks nad soovivad suureks saades hakata. Iga lapse tulevikunägemusse süüvimine annab meile ainulaadse pilgu nende praegustele elutingimustele ja katsumustele ning vaatleme, kas ja kuidas keskkond võib unistusi mõjutada.

“Kelleks sa suurena saada tahad?”

Sellest on möödas kuus aastat, kui kriisikoldeid jäädvustav fotograaf Vincent Tremeau hakkas seda küsimust esitama lastele kõikjal, kuhu töö ta viis. Kesk-Aafrika Vabariigis kohtus Vincent tulevaste teemandiotsijatega, piloodiga ja poepidajatega. Malis ja Nigeris ajakirjanike, õdede ja farmeritega. Kongos olid ligi pooled poisid riietunud sõduriks. Igal maal leidus õpetajaid. Iraagis oli madrus, kes polnud kunagi merd näinud.

2020. aasta sügisel möödus 75 aastat ÜRO loomisest, mis on seni maailma ambitsioonikaim rahuprojekt. Kogu maailmas teevad rahvusvaheliste organisatsioonide humanitaartöötajad, vabaühenduste töötajad ja diplomaadid iga päev kõik endast oleneva, et päästa rohkem inimelusid ja pakkuda paremat kaitset kriisidesse sattunud lastele. Seda ka Eestis. Arengukoostöö ja humanitaarabi on Eesti välispoliitika lahutamatu osa. Meie kohus on abivajajaid aidata ja mitte kedagi maha jätta. Et saavutada maailm, kus on vähem konflikte, peame kõik mitte ainult unistama, vaid ka tegutsema. Mida saad teha sina?

Näitus sündis Dokfoto Keskuse ja välisministeeriumi koostöös.

Autorist

Vincent Tremeau (snd 1984) on Prantsuse fotograaf, kes elab Dakaris Senegalis. Lõpetanud Toulouse’i ülikooli rahvusvahelise äriõiguse erialal, pidi Tremeau’st saama jurist. Teel advokaadieksamile otsustas ta aga elule uue suuna anda ja pühendus humanitaartööle. Tremeau osales humanitaartöötajana mitmel missioonil kriisikolletes, kus ta huvitus fotograafiast ja kunstist kui võimsast vahendist, millega olla tunnistajaks ja suurendada teadlikkust inimeste olukorrast. Alates 2014. aastast on Tremeau pühendunud vabakutselise fotograafi ametile ning hakanud jäädvustama humanitaarkriise mitmel pool Aafrikas.

Foto: Paide Muusika- ja Teatrimaja

Olles näinud, kui raske on lastel haridust omandada, alustas Tremeau 2014. aastal oma projekti „Kui ma ükskord suureks saan“, mis keskendub noortele. Loomingulist lähenemist ja dokumentaalset eesmärki ühendades hakkas Tremeau kujutama Lääne- ja Kesk-Aafrika tulevase põlvkonna lootusi ja väljavaateid. 2016. aastal tõsteti projekti „Kui ma ükskord suureks saan“ esimest korda esile National Geographicu veebiajakirjas Proof. Seejärel on siiani jätkuvat fotoprojekti eksponeeritud kõikjal maailmas: Dakaris, New Yorgis, Washingtonis, Londonis, Genfis, Tokyos, Itaalias ning Eestis Juhan Kuusi dokfoto keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles