Tänavu Järvamaale kavandatud suurõppuste plaanides pole muutusi

Urmas Glase
Copy
Viimati kavandatud mahus 2019. aastal peetud kaitseväe suurõppust Kevadtorm väisas ka president Kersti Kaljulaid.
Viimati kavandatud mahus 2019. aastal peetud kaitseväe suurõppust Kevadtorm väisas ka president Kersti Kaljulaid. Foto: Urmas Glase

Vaatamata koroonaviirusesse nakatumise suurenemisele jätkab kaitsevägi kursil, mille järgi peetakse mais keskmega Järvamaal kaks ulatuslikku militaarõppust - Defender ja Kevadtorm.

Kaitseväe peastaabi pressiohvitser leitnant Taavi Laasik kinnitas, et praegustel andmetel jätkub õppuste Defender ja Kevadtorm planeerimine.

Peastaabi selgitusel korraldab USA 2021. aastal ajavahemikus 1.–14. mai Euroopas õppuste seeria «Defender Europe 2021» raames.

Kaitseväe peastaabi väljaõppeosakonna vanemstaabiohvitser kolonelleitnant Erkki Roosnurm ütles juba sügisel, et õppusetga oodatakse Eestisse USA 82. õhudessantdiviisi, kes viib läbi dessantoperatsiooni Nurmsis ning suundub seejärel kaitseväe keskpolügoonile, et osaleda koostööharjutuses Eesti üksuste ja NATO lahingugrupiga.

«Dessantoperatsioonis osaleb üle tuhande õhudessantväelase, lisaks Ameerika Ühendriikidele ka Ühendkuningriigi, Hispaania ja Eesti kaitseväelased. Samuti osaleb dessantoperatsioonil Kaitseliidu üksus,» täpsustas Erkki Roosnurm.

Õppusesse Defender on kaasatud kokku ligi 3000 sõjaväelast.

Õppusele «Defender Europe», kuhu on kaasatud ligi 3000 sõjaväelast mitmest riigist,  järgneb kohe Eesti kaitseväe suurõppus «Kevadtorm», mille üks osa on plaanitud 2021. aasta mais samuti Järvamaale ning Viljandi ja Jõgeva maakonda.

«Üksused harjutavad sel aastal Järvamaa metsades Eesti kaitsmist, õppuse lahinglaskmised viiakse läbi keskpolügoonil Tapal. Liitlasriikide täpne osalus «Kevadtormis» on praegu veel plaanimisel,» lausus Erkki Roosnurm.

Esialgu pidi «Kevadtorm» olema Järvamaal eelmise aasta mais, kuid mullu märtsis alanud koroonaepideemia puhang sundis kaitseväge plaane muutma ja õppus peeti vähendatud kujul kaitseväe keskpolügoonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles