Vargamäe muuseumi aastanäitus puhub surmale elu sisse

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tammsaare mälestuspäeval, 1. märtsil avatakse Vargamäe muuseumis aastanäitus „Surma tõde ja elu õigus“. Muuseum avab näituse interneti vahendusel oma Facebooki lehel kell 15, millele järgneb Marju Kõivupuu loeng matusekommetest ja surmast, muuhulgas 19. sajandi lõpul ehk „Tõe ja õiguse“ tegevustiku toimumisajal.

Muuseumi aastanäitus avab „Tõe ja õiguse“ tegelaste surma elulist poolt – mis on mahajääjate jaoks oluline, millele mõeldakse elu lõppedes, milline elu on eelnenud surmale ja mis järgneb surmale. Ülevaate saab kaduvast kombestikust ning Tammsaare enda viimasest päevast ja viimsetunni saabumisest. „Näitus aitab mõista, et surm on elu loomulik osa ning avab „Tõe ja õiguse“ tegelaste hingeelu. Lisaks näeb, kuidas on surm inspireerinud Tammsaaret ja kuidas on surma suhtumine aja jooksul muutunud. Näiteks, kui nüüd on kohatu küsida, kes sureb järgmisena, siis vanasti oli sellega seotud rida ennustusi,“ ütleb muuseumi kuraator Siiri Kvell. Näitust rikastavad päriselu faktid.

Lisaks näitusele avab muuseum teemat kogu aasta vältel. „Toimub kaks pärimusmatka, millest aprilli matk viib osalejad Järva-Madise surnuaeda, kuhu on maetud ka Tammsaare vanemad ning augustis rändame kadunud talukohtade radadel.“ Näitus jääb avatuks 27. veebruarini 2022.

Muuseumi aastanäitus avab „Tõe ja õiguse“ tegelaste surma elulist poolt – mis on mahajääjate jaoks oluline, millele mõeldakse elu lõppedes, milline elu on eelnenud surmale ja mis järgneb surmale.

A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel tutvustab 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse taluelu ning A.H. Tammsaare kultuuri- ja kirjanduspärandit, sealhulgas „Tõe ja õiguse“ lugu. Muuseumis toimuvad mitmesugused sündmused: seminarid, koolitunnid, perepäevad, teatrietendused, näituste avamised, matkad. Vargamäel on tõelus ja väljamõeldis jäädavalt läbipõimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles