Mürgistusennetusnädal: väikelaste mürgistusi aitab ennetada läbimõeldud hoiustamissüsteem

Kuido Saarpuu
Copy
Väikelaste mürgistusi põhjustavad peamiselt kodukeemia ja ravimid.
Väikelaste mürgistusi põhjustavad peamiselt kodukeemia ja ravimid. Foto: Mihkel Maripuu

Kõige enam juhtub mürgistusi kodudes ja üha enam satuvad ohtlikku olukorda alla 1-aastased lapsed. Kõik mürgistused on ennetatavad, kui kodused ravimite ja kemikaalide hoiustamise süsteemid läbi mõelda.

„Väikelaste mürgistused juhtuvad enamasti tähelepanematusest. Lapse ravimipudel aetakse segamini mõne teise pudeliga või manustatakse ravimit valesti. Samuti unustatakse ravimid ja kemikaalid laste vaate- ja käeulatusest turvalisse kohta panna,“ selgitas mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Mürgistusteabekeskuse poole on pöördutud üha enam olukordades, kus segamini on aetud erinevad kümnemilliliitrised pudelid. Taolistes pudelites on näiteks D-vitamiini tilgad, silmatilgad, eeterlikud õlid, elektroonilise sigareti vedelik jpm. Enam kui pooled (57%) infoliinil nõustatud kuni 6 kuu vanuste lastega juhtunud mürgistustest juhtuvad just sel moel. Väikelapsele ekslikult valest pudelist antud tilgad võivad lõppeda väga raskete tervisekahjustustega.

Väikelaste mürgistused juhtuvad enamasti tähelepanematusest. Lapse ravimipudel aetakse segamini mõne teise pudeliga või manustatakse ravimit valesti.

„Mida enam taolisi pudeleid kodudes on, seda enam on neid omavahel segamini aetud. Kasulik on hoida ravimeid ja muid väikepudeleid eraldi. Nii välditakse olukordi, kus kiirustades või väsimuse tõttu haaratakse tähelepanematusest vale pudel ja tagajärjeks on mürgistus. Lastele mõeldud ravimid on kõige parem üldse eraldi hoida,“ soovitas Mare Oder.

Levinud on ka mürgistusõnnetused, kus keedukannu on jäänud katlakivieemaldi kontsentraat või lahus ja selle veega on tehtud lapsele piimasegu või muud toitu. Taolise õnnetuse ennetamiseks tuleb katlakivitöötluses olev kann selgelt märgistada. „Kõige parem on lapsevanematel luua eksimuste vältimiseks süsteemid, mis ei vea alt ka siis, kui ollakse väsinud või tuleb toimetada kiirustades,“ lisas Mare Oder.

Oluline on meeles pidada, et kodukeemia ja ravimid tuleb hoida lastele kättesaamatus kohas. 6-12 kuu vanuste lastega juhtunud mürgistustest 50% on seotud sellega, et laps on ise ulatunud talle ohtliku tooteni.

Kui õnnetus juhtub, loputa suu tavalise veega ja tee kindlaks, mida ja kui palju alla neelati. Kemikaali neelamise korral anna kannatanule vett, ent lapsele mitte enam kui 15ml/kg ehk näiteks 5-kilosele lapsele mitte enam kui 75ml. Täiskasvanule mitte enam kui 240 ml. Seejärel helista mürgistusinfo telefonile 16662, et saada hinnang õnnetuse ohtlikkusest ja juhised järgmisteks sammudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles