Unustatud riigimehe taasavastamine

Jaak Juske
, poliitik ja ajaloolane
Copy
Jaak Juske
Jaak Juske Foto: Konstantin Sednev

Tänapäeva noored teavad üldjoontes, kes olid Päts, Tõnisson ja Laidoner. Neljanda omaaegse Eesti suurmehe, August Rei nimi ja eelkõige roll meie omariikluse ajaloos on aga enamikule tundmatu. 22. märtsil möödub 135 aastat August Rei sünnist.

Üks Eesti rahvusväeosade loojaid, ajutise valitsuse asepeaminister, asutava kogu esimees, riigikogu esimees, riigivanem, välisminister, Tallinna volikogu esimees, suursaadik Moskvas ja eelkõige Eesti eksiilvalitsuse pikaaegne juht – nendele August Rei tiitlitele on Eesti ajaloos väga vähestel midagi vastu panna. Ometigi tuntakse Reid kodumaal üpris vähe.

Pilistvere kihelkonnast pärit Rei oli möödunud sajandi alguses tihedalt seotud põrandaaluse võitlusega tsaarivõimu vastu. Ta oli üks Eesti sotsiaaldemokraatia rajajatest ja juhtidest. 1917. aastal pärast veebruarirevolutsiooni vedas August Rei koos Konstantin Pätsiga Eesti rahvusväeosade loomist. Tsaariväes karastatud sõdureid õnnestus koondada polguks, hiljem juba diviisiks. See oli väga oluline samm oma riigi poole, aidates hiljem ka iseseisvust kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles