Välismaised ilmaportaalid ennustavad: millal saabub kevadsoe?

Järva Teataja
Copy
Rakvere tammikus on puhkenud esimesed sinililled.
Rakvere tammikus on puhkenud esimesed sinililled. Foto: Marianne Loorents

Aprill on juba käes, ent mõnel pool on alles viimased lumejäänused maas. Samuti on ilmataat meid viimastel päevadel üllatanud lörtsisajuga. Millal saabub lõpuks soe kevadilm?

Ennustused, nagu ikka, erinevad portaaliti pisut. Norrakad on optimistlikud selles osas, et lubavad lähipäevadeks peamiselt päikselist ilma. Sademeid ei prognoosi yr.no peaaegu üldse, vaid esmaspäeval võib nende prognoosi järgi sadada vihma ja lörtsi.

Õhutemperatuur norrakate ennustuse järgi lähiajal üle kümne kraadi veel ei tõuse. Öösiti tuleb lähiajal arvestada ka veel miinuskraadidega.

Norrakate ennustus lähinädalateks
Norrakate ennustus lähinädalateks Foto: kuvatõmmis: yr.no

Venelaste ilmaportaal gismeteo.ru on pisut pessimistlikum. Nende ennustuse järgi sajab järgneva kahe nädala jooksul peaaegu iga päev vihma, mõnel päeval ka lörtsi. Veel kuu keskpaigaski võib venelaste prognoosi järgi lörtsi tulla. Mõnel päeval võib end ka päike näidata, kuid harvad kiired vahelduvad pilvede ja järjekordse sajuga.

Öised miinuskradid jätkuvad venelaste ennustuse järgi veel pikalt. Päevaseks ajaks ei prognoosi ka nemad lähima paari nädala jooksul üle kümne kraadi sooja.

Venelaste ennustus lähinädalateks
Venelaste ennustus lähinädalateks Foto: kuvatõmmis: gismeteo.ru

Eesti riigi ilmateenistus prognoosib kuu alguseks tavapärasest veidi jahedamat ilma. Õhutemperatuur tõuseb öiselt 0..-5 kraadilt päevaks 3..7 kraadini. Üksikutel päevadel sajab enamasti vihma ja lörtsi, kuid sajuhulgad on tagasihoidlikud. Edasi kuni kuu keskpaigani saabuvad lääne- ja lõunavoolus meile madalrõhkkonnad või nende lohud. Sageli sajab enamasti vihma, kuid välistada ei saa ka lörtsi. Õhutemperatuurifoon veidi tõuseb.

Aprillikuu teises pooles saavutab korraks ülekaalu Lõuna-Skandinaavia kohal tugevnev kõrgrõhuala. Samas jätkub loode poolt madalrõhulohkude surve ning pärast paari kuivemat ja soojemat päeva läheb ilm taas sajusemaks ja jahedamaks. Kuu lõpul on oodata soojalainet.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normi piires või veidi kõrgem (norm 4,1..6,1°C). Sademeid on normi piires või veidi enam (norm 27..40 mm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles