Koolinoori oodatakse August Rei ja Asutava Kogu teemalisele loomekonkursile

Kuido Saarpuu
Copy
August Rei
August Rei Foto: Presidendi kantselei

Koolinoored vanuses 15–19 eluaastat on oodatud Eesti riigi looja ja hoidja August Rei 135. sünniaastapäevale pühendatud loomekonkursile. 

Korraldajad tänavad kõiki osavõtjaid kingitusega, parimad kirjutajad ja juhendajad sõidavad suve pikendama Brüsselisse tutvuma ajaloolise vanalinna, aga ka võimukoridoridega. Esseekonkurssi korraldab Riigivanem August Rei sihtasutus koos  Eesti NATO ühingu ning Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsiga.

„August Reid teatakse pikaajalise eksiilvalitsuse juhina, aga tegelikult oli ka Eesti riigi loomine väga tugevalt kujundatud just tema käekirjaga. Tema usk parlamentarismi, demokraatiasse ja sotsiaalsesse õiglusesse olid väärtused, millele ehitati noor Eesti Vabariik. Ja nendesamade ajaproovile vastu pidanud väärtuste eest tuleb seista ka praegu, et Eesti riik kestaks ka moodsa aja tõmbetuultes,“ ütles endine riigikogu esimees ja Riigivanem August Rei sihtasutuse nõukoja liige Eiki Nestor konkursi väljakuulutamisel.

Konkursile on oodatud esseed või multimeedialahendused. Osalejatel on võimalik valida kahe teema vahel:

  1. "Meelsus, millega rajati oma riik: August Rei juhitud Asutav Kogu"

(mõisamaade jagamine rahvale, naiste valimisõigus, haridus, sotsiaalne õiglus, vähemusrahvuste kultuurautonoomia).

  1. "Riigimeheks kasvamine: mis mind inspireerib August Rei eluloos"

(ühiskondlik aktiivsus õpilasena, tudengina ja sõdurina revolutsioonilistel aegadel ning selle peegeldus töös Asutava Kogu juhina).

Töid oodatakse hiljemalt 23. maiks. Konkurssi täpsema juhendi leiab siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles