Arutletakse kestliku linnasüdame üle

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide SRIKile usaldatud Tallinna 13 maja juures peab juhatuse liige Rainer Eidemiller kõige uhkemaks osaks sambaid.
Paide SRIKile usaldatud Tallinna 13 maja juures peab juhatuse liige Rainer Eidemiller kõige uhkemaks osaks sambaid. Foto: Urmas Glase

Muinsuskaitseamet ning Paide SRIK kutsuvad reede pärastlõunal liituma vanalinnade elavdamisele keskenduva vestlusringide sarja teise kohtumisega.

Ülemaailmse pandeemia ning rohepöörde raamistikus on järjest olulisemal kohal ringmajanduse julgustamine, kohalikkus, kaasaegse ja ajaloolise koostoime. Kohtumisel küsime, mida tähendab kestlikkus vanalinnade kontekstis ning mis roll selle loomisel on omanikel, omavalitsusel ja kogukondadel.

Vestlusringi südames on taotlusvooru „Muinsuskaitsealad ajaloolistes linnakeskustes“ kaudu rahastuse saanud Paide SRIKI hoone Tallinna tn 13.

Paide linn jääb järjest enam silma innovaatiliste lähenemistega linnaruumi elavdamisele - juba kolmel aastal on edukalt toimunud keskväljakut elavdav ajutine ruumieksperiment. Mängulisi koostöömudeleid linnaruumi uute kasutuste toomiseks on Arvamusfestival toetanud veelgi. Hiljuti algas Paide 3000 projekt, mis uurib linna tuleviku utoopiaid ja kunstniku rolli selles.

Paide Säästva Renoveerimise Keskus kaasab aktiivselt kogukonda näiteks ajalooliste materjalide säästva kasutamise edendamisel. Samas jäävad Paide ajaloolises linnasüdames silma paljud halvas seisukorras või kasutuseta hooned, mitmed igapäevaeluks vajalikud funktsioonid kolivad linnasüdamest eemale ning õhku potentsiaal elavast linnakeskkonnast aastaringselt.

Vestlusringis osalevad projektijuhid Rainer Eidemiller (Paide SRIK) ja Maiko Keskküla (Arvamusfestival) ning arutelu modereerib Kaarel Truu Muinsuskaitseametist.

Arutelus tutvustatakse Paide SRIKi hoone tulevikuvisiooni, kuid mõtestatakse kestlikku linnaruumi võimalikkust ka laiemalt.

Vestlusringid avavad Muinsuskaitseameti ning Norra Kultuuripärandi Ameti partnerprojekti “Ajalooliste linnasüdamete elavdamine ja kohalik areng kultuuripärandi kaudu” fookusteemasid ning tutvustavad samas taotlusvooru „Muinsuskaitsealad ajaloolistes linnakeskustes“ kaudu rahastuse saanud hooneid ja tulevikuplaane.

Vestlusringid on võimalus koostöös kohalike ekspertide, aktiivsete kogukonna liikmete, omanike ning pärandi ekspertidega avada, millised väljakutsed seostuvad tühjade hoonete uuesti kasutusele võtmisega, mida tähendab kestlikkus ajaloolises keskkonnas, milline roll on kogukonnal vanalinnade elavdamisel ning kuidas mõjutab hooajalisus vanalinnade igapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles