Albu põhikooli õpetaja pälvis jutuvestja Piret Pääri tänupreemia

Järva Teataja
Copy
Foto: Arnika Tegelmann

Vargamäel tähistati pühapäeval, 23. mail rahvalaulude ja -muusikaga suvistepüha. Lisaks muule andis vabakutseline jutuvestja Piret Päär üle preemia Küllike Veedele, Albu põhikooli õpetajale ja kirjanikule. Järva vald tunnustas Küllikest tänukirjaga.

Preemiat kätte andes rändasid Pääri mõtted aastate taha, kui ta pidas Albu mõisas loengut lugude jutustamisest. „Küsisin inimestelt, miks nad elavad siin, kus nad just elavad. Räägiti ausalt ja avatult. Ühe naise vastus meeldis mulle eriti: „Mul on tunne, et ma saan selle koha heaks midagi ära teha.“. Jäin mõttesse selle üle, kas ja kuidas mina suhestun oma kogukonna ja elupaigaga. Mõned päevad hiljem sain sellelt inimeselt kirja ja ühe loo, millest selgub veel sügavam tõde selle kohta, miks ta just elab seal, kus elab. See oli nii tundlikult kirjutatud, et ma lausa kuulsin neid sõnu. Ja nii sain neid lugusid veel ja veel,“ meenutas ta. „Tollest ajast saadik on minu jaoks see koht maailmas, Albu ja Lehtmetsa ja muudki paigad siin, midagi hoopis muud. Seidla veski on kui maamärk – ma ei sõida sealt kunagi mööda teda tervitamata. Ja jälle tänu Küllikese loole. Teine selline kirjanik on minu jaoks olnud Herta Laipaik, kelle 100. sünniaastapäeva sellel aasta tähistasime.“

Päär selgitas, et Herta Laipaik on üks väheseid, ehk isegi ainus kirjanik, kes nii otsesõnu ühele vanale jutuvestjale kummarduse teeb ja raamatu pühendab. Roiu Minn (pärisnimega Minni Nepp) on see vana naine, kelle lugusid ta kunagi kuulis ja kuulas, aga noorena veel neid nõndamoodi hinnata ei osanud, et oleks need üles kirjutanud. Palju aastaid hiljem mõistab ta nende vanade lugude väärtust, tunneb vajadust neid jutustada ja annab neile lugudele vana jutumeistri vaikse hääle ja enda sõnad. „Nende kahe sõnajõud on nõnda vägev, et haarab sinu hingest ja lahti enam ei lase. Samaselt valdab kirjutatud sõna jõudu ka Küllike Veede, kahe ilma siduja. Tänu tema armule saavad lood jälle elu, saab üks koht maailmas elusamaks,“ ütles Päär.

Eelmisel aastal sai Piret Päär Folkloorinõukogu preemia „Teotugi“. „Jaanuaris Herta sünnipäeva tähistades sain aru, et pean seda tänu kellegagi jagama. Sellest sündiski sellise omalaadse tänupreemia mõte. Kui sellest Albu rahvale rääkisin, olid nemad kohe sellega nõus ja ka Järva vald asus omalt poolt preemiat toetama. Nii juhtub ainult väga õigete asjadega, väga eriliste inimestega,“ ütles Päär. „Aitäh kõigile ja õnne Küllikesele!“

Järva vallavalitsus tunnustas Küllike Veedet tänukirjaga märkimisväärse panuse eest kogukonna kultuurielu edendamise ja toetamise ning rahvapärimuse edasikandmise eest.

Küllike Veede blogi saab lugeda aadressil: osaline-iseendaga.blogspot.com/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles