Lastele leiti sobiv koroonavaktsiin

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh

Euroopa Liidu ravimiamet (EMA) kiitis reedel heaks Pfizer/BioNTechi koroonaviiruse vaktsiini 12- kuni 15-aastastele. Tegemist on esimese vaktsiiniga, mis on saanud blokis heakskiidu lastele.

Lapsed taluvad vaktsiini hästi ja suuri muresid kõrvalmõjude osas ei ole, teatas Amsterdamis asuv EMA.

Saksamaa teatas pärast agentuuri avaldust, et alustab 12-aastaste ja vanemate laste vaktsineerimist 7. juunil. Ka USA ja Kanada on mõlemad kiitnud Pfizeri vaktsiini 12- kuni 15-aastaste laste kaitsesüstimiseks heaks.

Kliinilised uuringud näitavad, et vaktsiin toimib laste puhul haigestumise ennetusena väga hästi, ütles EMA vaktsineerimisstrateegia juht Marco Cavaleri.

Kuni praeguseni oli Pfizer/BioNTechi vaktsiini EL-is lubatud kasutada vaid 16-aastaste ja vanemate puhul. Ravimifirmad teatasid märtsis, et nende kahedoosiline vaktsiin oli uuringus ohutu ja efektiivne 2260 lapse puhul.

EMA juht Emer Cooke ütles, et vaktsiini kasutamisele noorte puhul anti heakskiit kiirendatud korras. Algselt oodati seda juunis.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles neljapäeval, et Saksamaa asub vaktsineerima üle 12-aastaseid lapsi, sõltuvalt EMA otsusest. Samas rõhutas valitsusjuht, et vaktsineerimine ei ole kohustuslik ning sellest ei sõltu, kas lapsed võivad minna kooli või puhkusele.

USA tervishoiutöötajad ütlesid, et uurivad väikest arvu teateid, mis puudutavad südamelihasepõletikku noorte seas, kes said mRNA tüüpi vaktsiine, mida toodavad Pfizer ja Moderna.

Enamik juhtumeid tundusid olevat kerged ja neid uuritakse, teatas USA Haiguste Kontrolli ja Ennetuse Keskus (CDC). Need juhtumid puudutavad pigem poisse pärast teist vaktsiiniannust. (AFP-BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles