MTA tuletab meelde: „sinise kütuse“ kasutamine erasõidukites või kütmiseks on keelatud

Kuido Saarpuu
Copy
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 04DEC12
Eriotstarbeline kütus. Diiselkütus.

er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 04DEC12 Eriotstarbeline kütus. Diiselkütus. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja Tolliamet (MTA) tuletab meelde, et madalama aktsiisiga maksustatud erimärgistatud diislikütust (nn sinist kütust) tohib tarbida ainult põllumajanduses kasutatavates masinates, samuti kutselisel kalapüügil

MTA juhtiva maksuaudiitori Krista-Maria Alase sõnul on erimärgistatud kütuse ebaseaduslik kasutamine küll võrreldes eelnevate aastatega vähenenud, kuid siiski oli MTA riskianalüüsi kohaselt aasta esimese nelja kuu maksukahju hinnanguliselt ligi 400 000 eurot. Nelja kuuga tuvastas MTA 27 juhtumit, kus sõiduauto paagis kasutati eriotstarbelist diislikütust. Kokku on täiendavalt aktsiisi deklareeritud 22 136 liitri erimärgistatud diislikütuse väärkasutamise eest.

„Soodusmääraga diislikütus on põllumajandustootjate ja kutseliste kalurite toetusmeede, mille maksavad kinni kõik Eesti maksumaksjad. Seepärast on keelatud seda tankida sõiduautosse ning seda kasutada ka näiteks kaubaveol, metsatöödel, teede puhastusel, kütmisel,“ ütles Alas. „Jäljed sinise kütuse kasutamisest püsivad kütusepaagis pikalt ja kontrollide käigus tuvastavad meie ametnikud selle hõlpsasti,“ ütles Alas.

MTA-l on kavas jätkata erimärgistatud kütuse kasutamise kontrolle, et tuletada mootorsõidukijuhtidele meelde erimärgistatud diislikütuse kasutamistingimusi. Näited, millistel juhtudel on erimärgistatud diislikütuse kasutamine lubatud, leiab MTA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles