Küberkaitsevõistlus õpetab noori mõtlema nagu häkkerid

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Noortel on võimalus osaleda kübervõistlusel. Foto on illustratiivne.
Noortel on võimalus osaleda kübervõistlusel. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Paides saab sel suvel toimuma küberkaitsevõistlus, millele eelneb ala asjatundjate poolt juhendatav koolitus küberturvalisuse ning interneti salamaailma kohta.

Paide gümnaasiumi korraldusjuht Margit Udam ütles, et see on uskumatult lahe, et selline võistlus ja koolitus Paidesse tuleb. "Ma usun, et Järvamaal on piisavalt nutikaid IT-huviga noori, kes tahaks sel alal oma teadlikkust tõsta," sõnas ta.

Koolitusel ja sellele järgneval küberturvalisuse võistlusel peaks Udami sõnul osalema noored, keda huvitab, kuidas mõtlevad ning töötavad häkkerid. "Kui oled valmis ka ise seda proovima ning sind huvitavad arvutid ja internetti ühendatud seadmed, siis pane ennast kindlasti üritusele kirja," julgustas ta noori osalema.

Udam lisas, et osalemiseks ei ole vaja eelnevat häkkerikogemust, piisab vaid huvist, pealehakkamisest ja isiklikust sülearvutist.

Küberkaitsevõistlusel „Cyber Battle of Estonia“ korraldavad Eesti küberkaitse ettevõtted CTF Tech ja CybExer Technologies. Tegemist on kõige suurema võistlusega, mis kunagi Eestis koolinoortele korraldatud. Osalemine selles on tasuta ning ennekõike on see mõeldud just algajatele huvilistele.

Udam selgitas, et enne võistluseid toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas ja Paides kiirkursused, mille mentorid on Eesti küberturvalisuse eksperdid. "Seejärel saavad kursustel osalenud luua kaaslastega oma võistkonna," täpsustas ta.

Võistkonnad hakkavad üksteisega mõõtu võtma viies linnas toimuvatel piirkondlikel kübervõistlustel, kus panused on kõrged. Nimelt selgub nende käigus, kes pääsevad Cyber Battle of Estonia suurejoonelisele finaalüritusele, mis leiab Karl-Erik Taukari juhtimisel aset 30. oktoobril Tartus.

Cyber Battle of Estonia parimat võistkonda ootavad au ja kuulsus, põnevad pakkumised Eesti küberorganisatsioonidelt ning auhinnad sponsoritelt. 

Osalemiseks saab end kirja panna www.CyberBattleOfEstonia.ee leheküljel. Registreeri end kohe, sest uued kübertalendid sünnivad just selles võistluses ning kohtade arv on piiratud. Kirjapanek toimub 30. juunini või kuni kohti jätkub.

Paides toimub koolitus 16.-17. augustil. Koolituse järel toimuvad piirkondlikud võistlused ning nende kuupäevade kohta on ka teave kodulehel olemas.

Cyber Battle of Estonia 2021 aitavad Järvamaale tuua: Paide Gümnaasium, Järvamaa Kutsehariduskeskus, Järvamaa Arenduskeskus ja Paide linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles