Valitsuse otsus avab tuuleparkide arendajatele tee Järvamaale

Silja Vilbu
Copy
Tuuleparke soovitakse ehitada sisemaalegi.
Tuuleparke soovitakse ehitada sisemaalegi. Foto: Ants Liigus

Aprilli lõpus otsustas valitsus investeerida õhuseirevõimuse parandamisse, et leevendada seeläbi Mandri-Eesti alade riigikaitselisi kõrguspiiranguid tuuleparkide rajamiseks. See otsus võimaldab tulevikus rajada tuuleparke ka Järvamaale.

„Lähima kümnendi jooksul peame Eesti taastuvelektri toodangut kahekordistama ning praegu on üheks meie oludes sobivamaiks lahenduseks tuuleenergia osatähtsuse suurendamine. Tuuleparkide arendamist takistavad aga praeguse õhuseiresüsteemi seatud piirangud elektrituulikute kõrgusele osades Eesti piirkondades,“ rääkis majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Ministri sõnutsi saab tehnoloogilistest kitsendustest siiski üle võimsamate tehniliste lahendustega. Tuuleparkide arendamiseks sobiliku ala suurendamiseks töötas õhuseiredivisjon välja mitmekihilise õhuseire lahenduse, mille käigus soetatakse täiendavad õhuseiresensorid ning paigutatakse olemasolevaid ümber. Selle hinnanguline investeeringukulu on 37,5 miljonit eurot, mida plaanitakse rahastada möödunud aasta taastuvenergia statistikakaubanduse tuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles