GALERII: Paides lükati käima esimene orientaalkultuuride festival

Järva Teataja
Copy

11.–12. juunil toimub Paide muusika- ja teatrimajas esimene idakultuuride festival PaIDA. Paide kadunud jõe Paida järgi nime saanud festival ühendab muusikat, kunsti, loenguid ja filme erinevatest Aasia kultuuridest. Selle aasta PaIDA fookuses on india ja pärsia pärimus ning nende loomingulised sümbioosid kaasaegses Eesti kultuuris.

„Festivali mõte sai alguse sõprade ringis tekkinud ideest korraldada orientaalse muusika kontsert Paides. Mõttest arenes välja festival, mis lisaks muusikale toob nädalavahetusel Paidesse pillitöötoa, kunsti ning loengud,“ rääkis festivali eestvedaja, kunstnik ja muusik Leho Rubis. „India kultuuri üks huvitavamaid külgi minu jaoks ongi India erinevate filosoofiliste traditsioonidega seotud sisekaemuslik klassikaline muusika ja kujutav kunst,“ jätkas Rubis.

Festivali avapäeval vestlesid india klassikalise muusika rollist oma elus ja Eesti kultuuris filmifestivali DocPoint programmijuht Kaarel Kuurmaa, muusik ja Klassikaraadio saatejuht Tarmo Tabas ning helilooja Märt-Matis Lill. Sellele järgnes kaheosaline kontsert, kus kõlas india ja pärsia klassikaline muusika ning selle sümbioosid siinse muusikakultuuriga. Üles astusid Joosep Kõrvits (tšello), Leho Rubis (bansuri), Arno Kalbus (tabla), Liina Vainumetsa (tanpuri) ja Greta-Liisa Grünberg (tanpuri).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles