Selgitavaid märkusi Paide linna vallikraavi asjus

Kalle Kroon
Copy
Rootsi kartograaf S. Waxelbergi Paide kaart aastast 1683, kus on näidatud tänavate võrk ja osaliselt ka linna kunagine vallikraav. Näeme, et kraav kulges Põllu tänava juurest ja Vainu tänavaga sel seos puudub.
Rootsi kartograaf S. Waxelbergi Paide kaart aastast 1683, kus on näidatud tänavate võrk ja osaliselt ka linna kunagine vallikraav. Näeme, et kraav kulges Põllu tänava juurest ja Vainu tänavaga sel seos puudub. Foto: Erakogu

Jälginud arheoloogide tegemisi Paide arheoloogilise mineviku lahtimõtestamisel, olen mitut puhku hämmastusega täheldanud, kui halvasti Eesti arheoloogid orienteeruvad ajalooliste kaartide tundmises. Nii ka Paide puhul.

Kalle Kroon.
Kalle Kroon. Foto: Dmitri Kotjuh

Järva Teataja online-artiklis 12. juunil 2021 «Tänavaehitus paljastas keskaegse kultuurkihi ja vallikraavi» väidetakse, et Suur-Aia ja Vainu tänava ristmiku lähedalt kaevamistöödega välja tulnud Paide linna keskaegne vallikraavi osa on olnud jälgitav ka kaartidelt. Nii see ei ole. Paide linna vallikraavi on kujutatud üksnes kahel kaardil: S. Waxelbergi kaardil aastast 1683 ja 1692. aastaga dateeritud Paide linna kruntide kaardil. Waxelbergi kaart on lisatud ka ajaleheartiklile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles