Jaanilõkked otsivad valvureid – registreeru ja võida auhind!

Kuido Saarpuu
Copy
Jaanituli Toilas.
Jaanituli Toilas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Selleks, et jaaniaeg mööduks ohutult, kutsub Päästeamet jaanipäeva eel leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit.

„Lõkkevalvuri ülesanne on jälgida, et lõkke tegemisel järgitaks tuleohutusnõudeid ja seltskonnal oleks lõkke juures turvaline olla. Valvur hoiab silma peal ka jaaniseltskonnal, hoolitseb selle eest, et seltskond järgiks ohutusreegleid ning kui tähistamine lõppeb, kustutab valvur lõkke,“ rääkis Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Sandra Repp.

Kuna juunikuu on pakkunud suviseid soojakraade ja võrdlemisi vähe sademeid, on loodus tuleohtlik. Seetõttu on ülimalt oluline, et iga lõkke tegemisel peetaks kinni lihtsatest näpunäidetest. „Lõke tuleb teha hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutusse kaugusesse – see kaugus sõltub eelkõige lõkke suurusest, kuid vähim ohutu kaugus peab igasuguse lõkke puhul olema vähemalt kaheksa meetrit. Lõke tuleb teha ettevalmistatud pinnasele ning lõkke ümbrus tuleb hoida süttivast materjalist puhtana. Tuld tohib teha ainult tuulevaikse või tuuletu ilmaga ja kindlasti tuleb lõkke lähedal hoida esmaseid kustutusvahendeid – abiks on ämbritäis vett või tulekustuti,“ selgitas Repp ning lisas, et lõkkes võib põletada ainult puhast puitu ja paberit. Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta.

Registreeri oma ohutu jaanituli SIIN. Kõikide registreerunud lõkkevalvurite vahel läheb peaauhinnana loosi mitmeid toiduvalmistamise võimalusi pakkuv keraamiline kuppelgrill ja pulberkustuti, lisaauhindadena loositakse välja kaks tulekustutit ja mitmeid väiksemaid auhindu.

Päästeameti lõkkevalvuri kampaania toimub juba neljandat aastat, mullu registreerus lõkkevalvuriks 729 inimest.

Meelespea jaanilõkke valvurile:

· Registreeri end jaanipäevalõkke valvuriks ja märgi kaardile oma ohutu lõke.

· Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda.

· Jälgi, et lõke oleks hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutus kauguses. Ohutu kaugus sõltub eelkõige lõkke suurusest ja vähim ohutu kaugus igasuguse lõkke puhul peaks olema vähemalt 8 meetrit. Meeste puhul teeb see umbes 10 sammu, naiste puhul umbes 13 sammu.

· Jaanilõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus süttivast materjalist puhtana. Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.

· Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.

· Jaanipäevatunde ja hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole lõkke suurus, vaid meeleolu, mida lõke loob.

· Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett, liiva või tulekustuti.

· Tuld ei tohi jätta hetkekski järelevalveta. Lõkkevalvurina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

· Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib helistada riigiinfotelefonile 1247.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles