Jaaninädal toob Paidesse enneolematu melu, aga ka liikluspiirangud

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

Paide alustab pühade tähistamisega juba teisipäeval, 22. juunil kui toimub ka linna jaanituli.

 

Alates kella seitsmest õhtul on kõigil soovijatel võimalus jälgida paraadi peaproovi Paide keskväljakul. Juhime tähelepanu, et korraldajad võivad siiski mõnel juhul tänavatel liikumisi piirata. 20.30 toimub Paide linna jaaniõhtu tasuta kontsert Vallimäel, galakontsert "Mis värvi on armastus" pühendusega Uno Loobile. Lisaks tuleb lavale Kaitseliidu Tallinna maleva rokkbänd "Mustad Kolonelid". Süüa-juua pakub Wittensteini suvekohvik. Külastajate ohutuse tagamiseks lastakse alale kui 1000 inimest, mistõttu jagatakse Vallimäele sisenejatele käepaelad. Muinastule süütamine toimub kell 22 ning jaaniõhtu tähistamine jätkub südaööni.

Oluline piirang liiklusega seoses – 22. juuni kell 12 suletakse ööpäevaks liiklusele Tallinna tänav alates Laia tänava ristmikust kuni keskväljakuni ja Pärnu tänav keskväljakust kuni Telliskivi ristmikuni. Märkide ülespanekuga alustatakse juba 21. juunil.

Kohalikule elanikule teadmiseks – paraadi korraldusega seoses ei toimu tavapärast keskkonnateenuste veoringi ning pühade ajal teenindamata jäänud tänavatele tehakse järelteenindus 25. juunil. Omanikule selle eest eraldi tühiarvet ei vormistata ning edaspidi jätkub tavapärane prügiring.

23. juuni tegevused Paides ja selle lähiümbruses

Võidupüha tähistamine algab kell seitse hommikul lippude heiskamisega Paide keskväljakul, misjärel asetatakse kell 8.30 pärjad Müüsleris asuvale Vabadussõja mälestussambale. Kell kümme on oikumeeniline jumalateenistus Paide Püha Risti kirikus.

Võidupüha paraad ning selle teleülekanne Paide keskväljakult algab kell 11 Vabariigi Presidendi saabumisega, kes peab ka traditsioonilise võidupüha kõne. Presidendi tule vastuvõtmine toimub Lembitu pargis kell 12.00 ning jagatakse sealsamas edasi kõigile soovijatele.

Maakaitsepäeva puhul on avatud lahingutehnika näitus kella kümnest kaheni Paide Lembitu pargis ning Pärnu tänaval Paide Muusika-ja Teatrimaja läheduses. Osalejate ohutuse tagamiseks palutakse kasutada kaitsemaske ning võidakse piirata alale sisenejate arvu. Kaitseliit jagab maske ka kohapeal. Kaitseliidu Järva ringkonna naiskodukaitsjad jagavad ka traditsioonilist sõdurisuppi. Enne keskpäeva teevad Paide keskväljaku kohalt ülelennu ka NATO Balti õhuturbemissiooni hävitajad ja teised liitlaste lennuvahendid.

Linn on korralduses kaasa löömise üle elevil

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi sõnas, et paraadi tähistatakse lootusrikkalt. „Ühtlasi tasume ka võla Paide linna ees, kuhu planeeritud paraad pandeemia tõttu eelmisel suvel ära jäi."

Võidupüha paraadil osalejate arv koos üksuste liikmete, külaliste ja pealtvaatajatega on suurem kui 1000 inimest. Paraadil osalevate kaitseliidu, kaitseväe, jõuametkondade ja liitlaste üksuste isikkooseisu suuruseks on sellest 800 inimest. Koos vormikandjatega osalevad võidupüha tähistamisel Riigikogu esimees, valitsuse liikmed, diplomaatilise korpuse ja liitlaste esindajad. Otseülekande teeb Eesti Televisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles