Reformierakonna maksuplaan tooks kaasa veel suuremad kärped

Kersti Sarapuu
, riigikogu keskerakonna fraktsiooni aseesimees
Copy
Kersti Sarapuu
Kersti Sarapuu Foto: Riigikogu

Mul on hea meel, et rahandusminister on tulnud kaasa Keskerakonna algatusega nüüdisajastada Eesti maksusüsteemi. Reformierakonna ühe juhtpoliitiku sotsiaalmeedia postitus on küll pikk, kuid paraku ei anna see tõstatatud ideega kaasa tulevatele probleemidele vastuseid.

Samas oleme ühes asjas sama meelt: kohalike omavalitsuste tulubaasi ja otsustusvõimekust tuleb suurendada. Tunnustan Reformierakonda, kes on vigadest õppinud ja küpsemaks muutunud. Mäletame ju selgelt, kuidas 2009. aastal kohalike omavalitsuste tulubaasi kärbiti. Seda kõike selleks, et saaks tasakaalus Exceli tabelile otsa vaadata.

Keit Pentus-Rosimannuse mõte vähendada üldist tulumaksumäära 13–15 protsendini ja suunata kogutav summa täiel määral kohalikele omavalitsustele tundub esmapilgul sümpaatne (loe: populistlik), kuid rehkendus on poolik. Minister jätab mainimata, mille arvel keskvalitsus puuduoleva osa kompenseerib. Kui Reformierakonna plaan peaks sellisel kujul jõustuma, tooks see riiklikult kaasa veel suuremad kärped. Sel juhul võib tõusta päevakorrale tasuta kõrghariduse kaotamine, eesliinitöötajate palgatõusu külmutamine ja tasuta arstiabi asendamine ravikindlustusega, mis oleks suur löök just eakamatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles