Võimalikuks lahenduseks sundüürnike probleemile võib saada heastamismeede

Jaak Aab
, riigihalduse minister
Copy
Jaak Aab.
Jaak Aab. Foto: Keskerakond

Mai viimastel päevadel käis valitsuskabinetis arutelu sundüürnikele olulisel teemal, milleks oli omandireformi sotsiaalsete ja õiguslike mõjude kohta koostatud teadusuuring. Teadupärast ei ole 30 aasta tagune omandireform veel lõppenud, sest lahenduseta on paljude nende inimeste mured, kel puudus õigus oma eluruumi erastada. Nüüdseks koostatud registri andmeil ootavad lahendust kümned tuhanded sundüürnikud ligi 22 000 eluruumi kohta.

Sundüürnike küsimusega oleme tegelenud alates 2017. aastast, kui tollane Jüri Ratase juhitud valitsus moodustas ekspertidest omandireformi valitsuskomisjoni. Sellele järgnes teadusuuringu tellimine 2019. aastal, mille abil soovisime vastust küsimusele, kas sundüürnikele tekitati omandireformiga varalist ja moraalset ülekohut ning millised on võimalused seda ülekohut leevendada.

Kõnealune uuring on suur samm edasi, sest niisugust teaduslikku käsitlust omandireformi mõjude kohta ei ole varem Eesti ajaloos kunagi koostatud. Kogu protsess on seni hõlmanud aastaid tööd ja tegevused on jätkunud hoolimata sellest, et selle aja jooksul on Eestis võimul olnud kolm valitsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles