Koerus korraldatakse avatud seminar (1)

Kuido Saarpuu
Copy
Tullio Ilometsa 95. sünnipäeva tähistamine ja tema raamatuesitlus
Tullio Ilometsa 95. sünnipäeva tähistamine ja tema raamatuesitlus Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

​2021. aasta juulis möödub sada aastat Järvamaalt pärit keemiku, teadusloolase ja muinsuskaitsja Tullio Ilometsa (1921-2018) sünnist. 18. juulil (pühapäeval) toimub tema kodukohas Koerus avatud seminar meenutamaks teeneka järvalase eluteed.

Legendaarne teadusemees põlvnes Koeru kooliõpetajate perest. Pärast Paide Gümnaasiumi lõpetamist õppis ta Tartu Riikliku Ülikooli matemaatika-loodusteaduskonnas ja asus siis tööle ülikooli orgaanilise keemia kateedris. 1965. aastal kaitses ta keemiakandidaadi kraadi ja sai dotsendiks. Ilomets on uurinud maomürke ja ravimudasid ning teda peetakse Eesti looduslike ühendite keemia rajajaks. Ühtlasi pani ta aluse Eesti keemiaharidusega konservaatorite koolkonnale.

Ilometsal on hindamatud teened Tartu Ülikooli ajaloopärandi tähtsustamisel ja säilitamisel. Ta oli üks ülikooli muuseumi mõtte algatajaid. 1976. aastal tegevust alustanud ülikooli ajaloo muuseumiga hoidis ta sidet surmani. Tullio Ilomets oli aktiivne Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi asutamise (1987) ja enamiku ülikooli ajalooliste tähtpäevade tähistamise juures. Väsimatu rahvavalgustajana avaldas ta arvukalt artikleid teadusajalooliste tähtpäevade kohta.

18. juulil Koerus toimuv Tullio Ilometsale pühendatud seminar algab kell 11 mälestustahvli avamise keemiku endise kodumaja seinal Väinjärve tee 26.

Kell 11.30 – 12.10 kogunetakse Aruküla mõisa. Pakutakse tervituskohvi ja tutvutakse teemakohase näitusega.

Kell 12.10 algaval seminaril räägivad Tullio Ilometsast ja tema pärandist Tartu Ülikooli professor Jaak Järv, Tartu Ülikooli muuseumi kuraator Terje Lõbu, muinsuskaitsja Ants Kraut, kultuuriloolased Herbert Last ja Uno Aan ning Tullio Ilometsa järeltulijad Indrek ja Jaak Ilomets. Seminari kõnejuht on Ründo Mülts.

Koerus toimuvale Ilometsa päevale sõidab ka retkebuss. Buss seminarile väljub kell 10.00 Türi keskväljakult ja kell 10.20 Paide Muusika-ja Teatrimaja parklast.

Avatud seminari korraldavad ja toetavad Koeru Keskkool, Koeru Kultuurimaja, Koeru Haridus- ja Kultuuriselts, Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum, Koeru muuseum, Laine Murakas, Jaanus Murakas, Indrek Ilomets ja Järvamaa Pärandi Sihtkapital.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles