Suur-Aia tänavast on valminud arheoloogiline kokkuvõte (1)

Maarja Ilves
, reporter
Copy
Suur-Aia tänava arheoloogilise eeluuringu põhitähelepanu keskendus kesklinnapoolse meetrise kultuurikihi uurimisele.
Suur-Aia tänava arheoloogilise eeluuringu põhitähelepanu keskendus kesklinnapoolse meetrise kultuurikihi uurimisele. Foto: Dmitri Kotjuh

Paides, Suur–Aia tänaval teostati juuni algusest kuni möödunud nädala lõpuni arheoloogili eeluuringuid. Nimetatud töödega tehti kindlaks, et Suur-Aia tänaval, Vainu ja Pärnu tänavate vahelises lõigus on 100 meetri pikkusel alal säilinud keskaegse linna kultuurkihid.

Paide vanalinna alast on ilmunud Andres Tvauri sulest ülevaatlik kokkuvõte, milles märgitakse, et hoolimata ulatuslikul alal Paide ajaloolise linnasüdame piirkonnas tehtud arheoloogilistest järelevalvetest, on keskaegseid leide ülivähe ja needki saadi vanalinna lõunaservast. Pole ka juhuleide, mis viitaksid keskaegsele linnale. Tvauri artiklist selgub, et arheoloogilist järelevalvet on tehtud rohkem kui 2,7 km ulatuses.

Uuringuid läbi viinud arheoloog Kalle Lange ütles, et Liivi sõja käigus, aastal 1573, keskaegne Paide linn hävitati. "Esimesed kirjalikud andmed linnas olnud kruntide kohta pärinevad alles ligi paar aastakümmend hilisemast ajast, 1590-ndatest aastatest. Katastroofile eelnenud keskaegse linnaruumi, selles olnud tänavate, kruntide ja profaanarhitektuuri väljakujunemise ning selle iseloomu kohta andmed puuduvad. Suur-Aia tänaval säilinud kultuurkihtide arheoloogiliste väljakaevamistega võib aga linna kujunemiskäigust informatsiooni saada. Seda aga ainult juhul, kui kultuurkiht uuritakse arheoloogiliste kaevamistega kohapeal läbi," ütles Lange.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles