Järvalasest komandör andis miinijahtija Ugandi tüüri üle järgmisele

Kuido Saarpuu
Copy
Martin Aeltermann
Martin Aeltermann Foto: Eesti Kaitsevägi

Miinijahtija Ugandi komandöriks sai neljapäeval kaptenmajor Janno Lauri, kes vahetas välja peaaegu kolm aastat sel ametikohal teeninud kaptenmajor, Koeru kandist pärit Martin Aeltermann.

„Mul on suur rõõm võtta üle miinijahtija Ugandi juhtimine. Komandöri ametikohale asumine on igale mereväe ohvitserile suur au ning tunnen selle üle sügavat uhkust. Kahtlemata kaasnevad selle ametikohaga ka uued kohustused ja suur vastutus, kuid usun, et minu eelnevad ametikohad mereväe laevadel on mulle selleks piisava kogemuse ja teadmised andnud. Tundes hästi ametist lahkuvat komandöri olen kindel, et mulle antakse üle kõrge väljaõppe tasemega ja igati võitlusvalmis meeskond,“ ütles kaptenmajor Lauri ning tänas mereväe juhtkonda sellise usalduse eest.

Miinisadamas miinijahtija Ugandi pardal aset leidnud komandöri vahetuse tseremoonial soovis mereväe ülem kommodoor Jüri Saska uuele komandörile edu ja tänas endist komandöri teenistuse eest, soovides talle kõike head järgnevas teenistuses.

Kaptenmajor Janno Lauri alustas 2004. aastal ajateenistust Tapal pioneeripataljonis. Peale ajateenistust suundus mereväkke logistika allohvitseri ametikohale. 2006. aastal alustas ta ohvitseriõpinguid Saksamaa mereväe akadeemias. 2009. aastal peale ohvitserikooli sai Janno Lauri nooremleitnandi auastme ning asus täitma operatsiooniohvitseri ametikohta EML Admiral Pitka peal.

Oma teenistuse jooksul on ta teeninud mereväes erinevatel ametikohtadel laevadel ja kaldal. Aastatel 2009-2010 teenis ta rahvusvahelise miinitõrjeüksuse BALTRON staabis operatsiooniohvitserina. Peale rahvusvahelist staabitööd alustas teenistust 2010. aastal EML Sakala peal navigatsiooni- ja relvastusohvitserina. 2013-2016. aastal teenis ta erinevatel ametikohtadel EML Admiral Cowanil, sealhulgas komandöri abi ametikohal. Alates 2019. aastast on kaptenmajor Lauri olnud mereväekoolis lektor ja taktikasektsiooni ülem. Lisaks on end täiendanud mitmeid kordi Suurbritannia kuninglikku mereväekoolis ja Läti kaitseakadeemias.

Seni miinijahtija Ugandi komandöriks olnud kaptenmajor Martin Aeltermann jätkab teenistust kaitseväe peastaabis.

Miinijahtija Ugandi on üks kolmest Eesti mereväe Sandown-klassi miinijahtijast. Teised sama klassi laevad on miinijahtijad Admiral Cowan ja Sakala. Lisaks kuulub mereväe sõjalaevastikku ka Lindormen-klassi tuukri- ja toetuslaev Wambola ning väekaitsekaatrid Roland ja Risto.

Ühest kolmest Eesti kaitseväe väeliigist on mereväe peamine eesmärk kaitsta Eesti territoriaalset terviklikkust ning riiklikke huvisid merel. Mereväe peamine tegevusvaldkond on miinitõrje ning mereolukorrateadlikkuse tagamine. Iga-aastaste demineerimisoperatsioonidega vähendatakse võimalikke ajalooliste lõhkekehadega kaasnevaid riske, muutes mereteed ohutumaks nii tsiviil- kui ka sõjalaevastikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles