Terviseteo tiitlit püüavad kolm kandidaati

Järva Teataja
Copy
Türi Perepesa koordinaator Marika Toots (vasakul), mängutoa juhendaja Evelin Metsis (keskel) ja psühholoog-nõustaja Tiia Tõlgu julgustavad lastevanemaid Perepessa tulema.
Türi Perepesa koordinaator Marika Toots (vasakul), mängutoa juhendaja Evelin Metsis (keskel) ja psühholoog-nõustaja Tiia Tõlgu julgustavad lastevanemaid Perepessa tulema. Foto: Dmitri Kotjuh

Reedel toimuval Järvamaa tervisefoorumil „Tasakaal minus eneses“ antakse välja aasta tervisetegu 2021. Selle aasta terviseteole kandideerivad Türi Perepesa tervise- ja heaoluteenused, terviseteod Sookure tervist edendavas lasteaias ja Türi Lasteaia meeskonna terviseürituste sari 2021/22. õppeaastal.

Türi Perepesa on tervikliku käsitlusega peretöökeskus, kus on suur rõhk tervise- ja arenguriskide ennetamisele. See on kogukondlik kooskäimise koht, professionaalse nõuandekeskus, laulupesa, lugemispesa, lapsehoiuteenus, avatud mängutuba. Pakutakse perekooli teenust ja psühholoogilist nõustamist, 2-aastase lapse kõne ja arengu toetamise koolitust, PREP-paarisuhtekoolitust. Perepesas saab toituminõustamisst, töötavad tugigrupid, vanemlusprogramm „Imelised aastad“, lastevanemate temaatilised koolitused/juturingid.

Perepesa on mõeldud kõigile Türi valla peredele, kus kasvavad lapsed. Kõik pakutavad teenused on olulised nii füüsilise, sotsiaalse kui vaimse tervise ja heaolu edendamiseks meie peredes. 2021. aasta 8 kuu jooksul on Türi Perepesa külastatud üle 1600 korra.

Paide Sookure lasteaed pakkus aasta jooksul tegutsemisrõõmu lastele nii toas kui õues ning piirangute ajal ka kodudesse, kaasates ettevõtmistesse aktiivselt ka lapsevanemaid. Eelmisel õppeaastal oli lasteaia moto “Terves kehas terve vaim”. Juhtkonna ja tervisemeeskonna eestvedamisel ning kogu personali ja lapsevanemate kaasabil valmis selle aasta jooksul palju projekte, mille kaudu sai ja saab ka edaspidi lastele pakkuda palju mängurõõmu, toitumise- ja liikumistegevusi, et lapsed kasvaksid tervelt ja targalt suureks.

Lasteaia projektideks olid: õppeköögid keldrikorrusele ja õuealale, õpiõue rajamine, liikumistegevused lastele, personalile ja lastevanematele, Sookure lasteaia siseterviseraja valmimine.

Türi lasteaed on kutsunud ellu läbi õppeaasta kestva terviseürituste motivatsioonisüsteemi personalile. Terviseüritused on mitmekülgsed ja kogu meeskonnale sobilikud, kus panustatakse nii füüsilise kui vaimse tervise heaolu säilitamisesse. Jaanuaris käidi uisutamas, suusatamas ja maahokit mängimas, kevade saabudes võeti ette individuaalne jalutuskäik Türi linnast Türi-Alliku lasteaia postkasti juurde, kuhu poetati head soovid, joonistused ning luulevärsid. Toimus ühine rattamatk Taikse seltsimaja juurde ning terviseürituste rea lõpetas ühine koosviibimine Lokuta õppekohas, kus vooliti Eesti vähihaigete laste heaks vaprushelmeid. 2020. aasta lõpus kutsuti ellu lasteaia rahvatantsugrupp, samuti tantsivad koolieelikud.

Järvamaa tervisefoorumil keskendutakse seekord kahele olulisele ja huvipakkuvale teemale – tasakaalustatud toitumine ja vaimse tasakaalu hoidmine. Lektoriteks on arst-toitumisterapeut Pille Javed ning funktsionaalse toitumise terapeut ja psühhoterapeut Sirli Kivisaar.

Järvamaa terviseteo tiitli on varem saanud:

2020 – Ahula pansionaadi avamine

2019 – Paide õhtused rattasõidud

2018 – Kirna mõisa terviseloengud

2017 – Türi elamuspark ja Kõrgessaare kettagolfi rada

2016 – Ilmar Mõttuse täiskasvanute kehalise kasvatuse tunnid

2015 – Tervisematkad Järvamaal

2014 – Järva-Jaani Võllaste kettagolfi rada

2013 – „Ravimtaimete kasvatamine ja tundmaõppimine“ Aravate lasteaias Mesimumm

2012 – Järvamaa lasteaedade tervisealased hea praktika näited

2011 – Tervistav õuesõppeaasta Türi kesklinna lasteaias

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles