Vitamiinid on asendamatud mikrotoitained. Need ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise hoidmiseks. Sama olulised on tervise seosukohalt mineraalained, mis on luustiku, kehavedelike ja ensüümide koostisosadeks ning aitavad edastada närviimpulsse. Inimese organism vajab toimimiseks väga palju erinevaid mineraalaineid ja vitamiine.
Ideaalis peaksime kõik vajalikud ained saama kätte toidust. See eeldab aga, et inimese söögilaud on mitmekesine ja toidu tooraine täisväärtuslik. Paraku tingib kiire elutempo sageli selle, et toit haaratakse kaasa esimesest ettejuhtuvast kohast, mõtlemata sellele, milline on söögi toiteväärtus ja kvaliteet. Teadmata, kust meie toit tuleb või kuidas on seda hoiustatud ja valmistatud, ei saa me olla kindlad, et toidus kõik väärtuslik täiel määral säilinud on. Vitamiinidest ja mineraalidest võib puudus tekkida ka mõne haiguse või ravimi tarvitamise tagajärjel.
Selleks, et organism töötaks täisväärtuslikult, on meil kõiki vitamiine ja mineraale vaja saada piisavas koguses. Tänasel päeval on apteekide ja poodide riiulitel väga lai valik erinevaid preparaate. Kuidas neid õigesti tarbida, et soetatud preparaatidest maksimaalne kasu omandada?
Vitamiini rühm mõjutab seda, millega teda koos tarbida tuleks
Peamiselt jaotatakse vitamiinid kahte rühma: rasvlahustuvad ja vesilahustuvad. Esimesi, milleks on A-, E-, D3-, K-vitamiinid ja omega rasvhapped, tuleks võtta koos toiduga ja eelistatult just rasvasema toiduga. Võimalik on valida ka selline preparaat, kus vitamiin on juba pandud õli sisse nagu õlikapsli või -lahuse puhul. Nii saad preparaadi tarbimisest suurima kasu, kuna juurdevõetav vitamiin on kehale kergesti omastatav.