Uuring: Eesti inimesed on helkurikandmises märksa agaramad kui Balti naabrid

Järva Teataja
Copy
Helkiva aerosooliga kaetud jalgratas ja rattur.
Helkiva aerosooliga kaetud jalgratas ja rattur. Foto: Salva Kindlustus

Sügisese pimedusega kohtab üha rohkem inimesi, kes jäävad autojuhile märkamatuks. Kui 48% Eesti inimestest kannab alati helkurit, siis Leedus on helkurikandjaid 35% ja Lätis 27%, selgub Gjensidige tellitud uuringust.

NielsenIQ tehtud tänavuse uuringu järgi on ligi pooled Eesti inimesed helkuri igapäevaselt kasutusele võtnud. 16% teeb seda vahetevahel ja 5% ei kanna kunagi helkurit. Seevastu Leedus ei kanna kunagi helkurit 12% ja Lätis 14% inimestest. Aasta esimeses pooles läbiviidud uuringus küsitleti 4800 inimest Balti riikides vanuserühmas 16–64.

"Ilma helkurita jääb pimedas tee servas kõndiv inimene autojuhile suure tõenäosusega märkamatuks või märkab autojuht teda alles siis, kui reageerimiseks jääb aega väheks. Helkuri mõju ei pruugi jalakäija tajuda, sest oma funktsiooni täidab see siis, kui jalakäija jaoks midagi ei muutu või temaga midagi ei juhtu. Küll aga tajuvad vahet autojuhid, kes märkavad helkuriga inimest pimedas ja lähituledega juba 130 m kauguselt, samas kui helkurita inimene muutub nähtavaks alles 30 meetri ulatuses," selgitas kindlustusettevõtte Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juhataja Maarika Mürk.

Transpordiameti andmetel hukkus eelmisel aastal liiklusõnnetustes 14 jalakäijat. Pimedal ajal juhtunud õnnetustes hukkus kaheksa jalakäijat, kusjuures viis neist ei kasutanud helkurit ega muud valgusallikat. Kokku toimus 2020. aastal 1365 inimkannatanutega liiklusõnnetust.

Kuidas end nähtavaks teha?

  • Vali sertifitseeritud helkur. Sellisel helkuril peab olema pakendil märgitud toote nimena "helkur", andmed tootja kohta, märgistus CE EN 13356 pakendil või tootel, peegelduva pinna suurus lubatu piires (min 15 cm2) ja eestikeelne kasutusjuhend.

  • Vali pigem suurem kui väiksem helkur. Mida vähem teksti sel on, seda suurem on selle tagasipeegelduva pinna ulatus.

  • Kasutuses olev helkur tuleb välja vahetada iga 1–2 aasta järel ning kindlasti siis, kui see on kriibitud või tuhmunud.

  • Kontrolli, kas helkur on töökorras. Seda saab teha taskulambi või mobiiltelefoni valgusega, tõstes valgusallika silmakõrgusele ja lastes sel helkurile peale paista. Töökorras helkurilt peegeldub valgus selgelt tagasi.

Allikas: Liikluskasvatus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles