Politseinik: Kandke helkurit

Järva Teataja
Copy
Korrakaitsjad maske ja helkureid jagamas.
Korrakaitsjad maske ja helkureid jagamas. Foto: Reelika Riimand/PPA

Türi valla piirkonnapolitseinik Virginia Ciunite kutsub inimesi üles helkureid kandma.

"Pime aeg on jälle kätte jõudnud ja helkur lihtsalt on igaühe odavaim elukindlustus," ütles Ciunite ja rõhutas: "Palun kasutame seda!"

Eesti teedel hukkub igal aastal liiga palju inimesi, sealhulgas terve klassitäis lapsi ühe aasta jooksul, põhjusel, et pimedal ajal ei olda autojuhile nähtav. Põhjus peitub helkuri puudumises. Helkur on vajalik nii jalakäijale kui ka jalgratturile, et autojuht pimedal ajal teda õigel ajal märkaks.

Helkuri tööpõhimõte on lihtne. Helkur on tehtud materjalidest, mis suures osas temale langenud valguskiirtest suunab tagasi valgusallika poole.

Kinnita helkur riiete külge, maast umbes 0,5 meetri kõrgusele, keha paremale küljele ja nii, et seda oleks näha võimalikult mitmest suunast.

Kui lähitulede valguses märkab autojuht ilma helkurita jalakäijat alles 30 meetri kauguselt ning seda vähendavad veel udu ja vihm, siis helkur on auto lähitulede valguses nähtav juba umbes 140 meetri kaugusel.

Kõik liiklejajad peavad täitma liikluseeskirju. Liikleja oled ka sina, mitte ainult autojuht. Kui autojuht sõidab põlevate tuledega, et olla nähtav, siis sina pead kandma helkurit, et olla autojuhile nähtav. Liikluseeskiri kohustab pimedal ajal jalakäijat maanteel kasutama helkurit. Helkur ei ole vajalik üksnes maanteedel vaid ka valgustamata õueala teedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles