Ajakeskuse taevakorrus viib tagasi Eesti omariikluse taastamise aega

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Eksponaat näituselt.
Eksponaat näituselt. Foto: Allikas: SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum

Täna avatakse ajakeskuse Wittenstein taevakorruse galeriis näitus Eesti omariikluse taastamise perioodi iseloomustavast plakatikunstist.

Järvamaa muuseumi/ajakeskuse Wittenstein teadusjuht Ründo Mülts ütles, et väljapanekus on esindatud murrangulisi ajaloosündmusi saatnud plakatid. Muinsuskaitse liikumise, fosforiidisõja, perestroika, Eesti laulu, ülemnõukogu valimiste, iseseisvusreferendumi, krooni tuleku ja presidendi valimistega seotud pildid, mis aitavad ajastutruus keskkonnas meenutada kolme kümnendi taguseid pöördelisi sündmusi.

"Tolleaegne plakatikunst oli mitmekesine, hõlmates joonistuslikku ja graafist suunda. Trükikvaliteedi paranedes võeti kasutusele ka laialdasemad fotograafia alased võimalused. Plakat oli suurepäraseks võimaluseks fotot kunstina esitleda," selgitas Mülts.

Ajakeskuses Wittenstein eksponeeritud plakatid pärinevad Paides elava luuletaja, kunstniku ja esseisti Jaan Malini erakogust. Plakateid hakkas Malin koguma 1980ndatel. Kollektsiooni 2000ndest plakatist on vallitornis eksponeeritud kakskümmend eriilmelist näidet.

Kolmekümne aasta taguseid sündmusi meenutav näitus on avatud Ajakeskuse Wittenstein lahtiolekuaegadel kolmapäevast pühapäevani kell 10.00 – 18.00. Plakatinäituse külastamine Ajakeskuse taevagaleriis on tasuta. Viiruseperioodist tulenevalt järgitakse kõigis oma tegevustes Terviseameti ja Kultuuriministeeriumi soovitusi.

Väljapanek jääb avatuks 28. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles