Kõrge vaktsineeritusega hooldekodud saavad toetust taotleda

Järva Teataja
Copy
Foto: Margus Ansu

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo allkirjastas määruse, millega kõrge vaktsineeritusega hooldekodud saavad 1. detsembrist taotleda toetust. Vähemalt 90 protsenti töötajatest peab toetuse saamiseks olema kahe doosiga vaktsineeritud ja toetuse summat saab suurendada, kui suur osa hoolekandeasutuse elanikest on kaitstud ka tõhustusdoosiga.

Üldhoolekandeasutustes on tänaseks tõhustusdoosidega vaktsineeritud 84% elanikest ning 78% töötajatest. Eelmisel nädalal nakatus 56 hoolekandeasutuse elanikku, kellest neli hospitaliseeriti. Hoolekandeasutuste elanikud moodustasid seega vaid 1,4% kõigist 47. nädalal nakatunutest, 1,9% kõigist hospitaliseeritutest.

„Enamik hoolekandeasutuste elanikest ja töötajatest kuuluvad riskirühma, eriti kui pool aastat esimesest vaktsineerimiskuurist on juba möödas. Seetõttu on oluline, et hooldekodudes saaksid tõhustusdoosid võimalikult kiiresti tehtud,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Näeme ka Eestis, et tõhustusdoosid toimivad hästi – pärast kolmandate dooside tegemist on hooldekodudes langenud nii nakatumiste kui ka haiglaravi vajanute arvud ning on eriliselt hea meel, et kahel viimasel nädalal ei esinenud hooldekodude elanike seas mitte ühtegi COVID-19 surmajuhtu“

Iga täielikult vaktsineeritud töötaja kohta on plaanis maksta 120 euro suurust toetust juhul, kui asutuse töötajatest on kahe doosiga vaktsineeritud vähemalt 90 protsenti. Hooldekodul on võimalik toetussummat 50 kuni 90 protsendi võrra suurendada, kui nad täidavad ka klientide tõhustusdoosiga vaktsineerimise soovitava sihttaseme. Sel juhul on hooldekodul võimalik saada toetust kokku 180 kuni 228 eurot töötaja kohta. Toetuse minimaalne suurus ühe asutuse kohta on 1200 eurot. Toetusmeetme maksumus kokku on 823 728 eurot.

Toetuse kasutusotstarve jääb toetuse saaja ehk hoolekandeasutuse otsustada vastavalt kohapealsele olukorrale ja vajadustele. „Kriisijuhtimine on hoolekandeasutuste seas väga erineval tasemel ning ka tehtud kulutused tööjõule ja investeeringutele on olnud hoolekandeasutustes erinevad. Seetõttu ei ole kehtestatud sihtotstarvet, milleks toetuse saaja võib vahendeid kasutada,“ ütles sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Ivar Sikk.

Toetuse taotlemine toimub jooksvalt, alates 1. detsembrist. Taotlus tuleb esitada ettenähtud ajavahemiku jooksul asutuse juhi digitaalse allkirjaga sotsiaalkindlustusameti e-posti aadressil info@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles