Laste kaitsesüstimine koroona vastu võib Järvamaal alata

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Kui eelmisel nädalal jõudsid 5 - 11-aastaste laste koroona vastu vaktsineerimiseks mõeldud vaktsiinid alles Eestisse, siis nüüd ollakse ka Järvamaal valmis neid soovijatele manustama.

Järvamaa vaktsineerimise koordinaator Maire Raidvere ütles, et valdavalt peaks laste koroona vastu vaktsineerimine olema perearstide teha, sest nemad omavad oma väikeste patsientide tervisliku seiukorra kohta kõige täpsemaid andmeid. "Kui aga peaks juhtuma, et perearstil tekib vajadus 5 - 11-aastaste laste koroonavastase vaktsineerimise käigus konsulteerida eriarstiga, siis saatekirjaga on võimalik laps suunata pediaatri konsultatsioonile ning Järvamaa haigla lastearstid on lahkelt nõus oma teadmisi jagama," rääkis ta.

Kui lastearstid vaktsineerimisele vastunäidustusi ei näe, on lastevanematel Raidevere sõnul võimalus pöörduda tagasi perearsti poole esmase vaktsiinidoosi saamiseks või panna end kirja Järvamaa haigla vaktsineerimiskabinetti.

5 - 11-aastaset laste vaktsineerimise juures peavad arstid ja õed arvestama seda, et ühes viaalis on kümme doosi. See tähendab Raidvere sõnul, et nii perearstid kui ka haiglate vaktsineerijad peavad kokku koguma esmalt kümme vaktsiini soovijat, et viaal avada ja sealt kõik doosid ära süstida. Pole ju mõeldav, et vaktsiinipudel tehakse ühe soovija pärast lahti ning ülejäänud üheksa doosi lastakse raisku.

Sellest tulenevalt ei keela keegi last koroona vastu vaktsineerimisele kirja panna mõlemas kohas ning jääda ootele, kust kutse esimesena tuleb. Teises kohas tuleks siis muidugi segaduse vältimiseks vaktsiinisoov kohe tühistada.

Täna hommikuse seisuga on Järvamaal koroona vastu vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 5,8 protsenti 5 - 11-aastastest lastest. Neist lõpetatud on vaktsineerimiskuur 4,7 protsendil. 

Lapsi hakatakse vaktsineerima Pfizer-BioNTech Comirnaty vaktsiiniga, mis sisaldab kolm korda vähem toimeainet kui täiskasvanute vaktsiin. Vaktsineerimiskuur koosneb kahest doosist, mida manustatakse immunoprofülaktika komisjoni soovitusel kuuenädalase vahega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles