Aravetel asuv biogaasijaam vahetab toasooja ja elektri tootmise biometaani vastu (1)

Tiit Reinberg
Copy
Osaühingu Bioforce juhatuse liige Henry Uljas (vasakul) ja osaühingu Aravete Biogaas juhatuse liige Siim Jaas seisavad augu juures, kuhu kerkib uus mahuti biometaani tootmise tarvis.
Osaühingu Bioforce juhatuse liige Henry Uljas (vasakul) ja osaühingu Aravete Biogaas juhatuse liige Siim Jaas seisavad augu juures, kuhu kerkib uus mahuti biometaani tootmise tarvis. Foto: Dmitri Kotjuh

Kümmekond aasta tagasi avati Aravetel Eesti üks esimesi uue aja biogaasijaamu, mis on seni tootnud sõnnikust ja biomassist soojus- ja elektrienergiat. Jaamast tuleva soojusega köetakse kohalikke kortermaju ja elekter müüakse võrku.

Nüüd käivad suurfarmi naabruses asuvas biogaasijaamas suured ehitustööd, mille tulemusel lõppeb toasooja ja elektri tootmine ning lehmasõnnik töödeldakse ümber biometaaniks. Sellega hakkavad sõitma pealinna bussid ja loodussõbralikku gaasi saab tankida ka Paide gaasitanklast.

Osaühing Aravete Biogaas investeerib 1,3 miljonit eurot, et ehitada uus eelmahuti, uus järelkääriti ja hakkepuidu katlamaja, mis on uue kütuse tootmise eeltingimus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles