Ole oma riigiga kontaktis

Järva Teataja
Copy
Foto: Internet

Selle nädalaga algas Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eestvedamisel teavituskampaania, mille eesmärk on tutvustada riigiportaali www.eesti.ee keskkonda ning selle võimalusi.

Eesti.ee-st leiab vajalikku informatsiooni riigiga asjaajamise kohta, näiteks kuidas registreerida lapse sünd, taotleda dokumente või alustada ettevõtlusega. Sisselogituna saab vaadata pere ja tervisega seotud andmeid, dokumentide infot, isiklike sõidukite ja kinnisvara andmeid, sh notariaalseid dokumente. Koolinoored saavad portaalist vaadata oma eksamitulemusi või põhikooli ja gümnaasiumi lõputunnistuse andmeid.

“Portaali kasutamine hoiab kokku aega ja kannab edasi rohelist mõtteviisi, sest dokumentide haldamine ja säilitamine digitaalsel kujul on mugav ja säästlikum. Oluline on see, et inimene saaks kogu vajaliku info ühest kohast kätte, mis on eesti.ee keskkonna üks eesmärkidest,” ütles portaali juht Kaisi Udumäe.

Riiklik postkast hoiab kursis

Igal aastal jõuab riigiportaali kaudu inimesteni üle 1,5 miljoni teavituse erinevatelt riigiasutustelt. Riikliku e-posti sisu jälgimiseks tuleb ennast www.eesti.ee lehel sisse logida, kasutades selleks kas ID-kaarti, mobiil- või Smart-ID-d.

“Selleks, et riigi saadetud teated kindlasti inimesteni jõuaksid, suunasime eelmise aasta märtsis eesti.ee portaalis asuvad riiklikud postkastid elanike rahvastikuregistris märgitud e-posti aadressile. Lisaks saab riigi teavitused suunata ka oma mobiilinumbrile. Siiski soovitan enda kontaktandmeid jooksvalt ajakohastada, sest vaid nii saame kindlad olla, et vajalik info jõuab õigel ajal õigele e-posti aadressile,” märkis Kaisi Udumäe.

Eelmise aasta lõpus lisandusid riiklikule postkastile uued funktsionaalsused. Uues postkastis näevad kasutajad lisaks saabunud kirjadele ka saadetud kirju, nende mustandeid ning saavad kirjade manuseid digiallkirjastada ja krüpteerida.

Eesti.ee postkasti kasutavad teavituse edastamiseks näiteks maksu- ja tolliamet, haigekassa, kaitseliit, kaitseressursside amet, transpordiamet, politsei- ja piirivalveamet, erinevad ministeeriumid, riigikohus, töötukassa jne. Riigiasutusi, kes edastavad olulist infot läbi riikliku e-posti, lisandub pidevalt.

Möödunud aastal külastasid inimesed eesti.ee portaali üle 9 miljoni korra. Kõige rohkem vaadati portaalis infot enda tervisega seotud teemade kohta ehk retsepte, töövõimetuslehti ja haigekassa andmeid.

Eesti.ee ehk toonane teabeportaal loodi 2003. aasta märtsis. 19 aasta jooksul on keskkonda järjepidevalt arendatud ning viidud uuele tehnilisele platvormile.

Riigiportaali teavituskampaania kestab kuu aega ning seda korraldatakse toetusskeemist “Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine” Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles